Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Krausz Ferenc az ukránoknak adja a Nobel-díjért járó pénzjutalmát


A három 2023-as fizikai Nobel-díjas: Pierre Agostini Párizsban, Krausz Ferenc Münchenben és Anne L’Huillier Lundban
A három 2023-as fizikai Nobel-díjas: Pierre Agostini Párizsban, Krausz Ferenc Münchenben és Anne L’Huillier Lundban

Krausz Ferenc, a friss fizikai Nobel-díjas kutató jótékony célra, a háború miatt szenvedő ukrajnai közösségek támogatására ajánlja fel a Nobel-díjért neki járó teljes összeget. Ez forintban nagyjából 120 milliót jelent az egyébként általa elindított, Science4People nevű jótékonysági szervezetnek. Korábbi, hasonló jutalmait is nemes célokra fordította.

Krausz Ferenc jótékony célra adományozza a Nobel-díjért járó, egyébként jelentős összeg teljes egészét – vette észre a portfolio.hu a Deutschlandfunk rövid, telefonos interjúját.

A friss fizikai Nobel-díjas kutató a másfél éve általa elindított Science4People szervezeten keresztül a háború miatt szenvedő ukrajnai közösségeknek szánja a pénzt.

Más jótékonysági szervezetekkel együttműködve többek között rendes oktatáshoz vagy egészségügyhöz kívánják juttatni az orosz invázió miatt különösen nehéz helyzetbe kerülő közösségeket.

Első projektjeik egyikeként például harminc olyan gyereknek segítettek, akik Ukrajna keleti részében elvesztették az otthonukat. Nekik például a magyar határhoz közeli, kárpátaljai Kisbakos faluban találtak helyet.

A Nobel-díjért összesen 11 millió svéd korona jár, de a fizikai Nobel-díjat idén hárman megosztva nyerték. A pénzjutalom harmada forintban mai árfolyamon nagyjából 122 millió forint. Krausz hozzátette, hogy korábbi, hasonló jutalmait is jótékony célokra adta.

Nobel-díjas lett idén egy másik magyar kutató is, itt találja korábbi cikkünket róla: Rendkívüli türelem, kitartás és szívósság – egykori professzora szerint ez kellett Karikó Katalin Nobel-díjához

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG