Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kreml: 60 nappal meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaszerződést


Ukrán gabonát szállító teherhajó a Fekete-tengeren Isztambul közelében. 2022. november 2.
Ukrán gabonát szállító teherhajó a Fekete-tengeren Isztambul közelében. 2022. november 2.

A Kreml közölte, hogy Oroszország további 60 nappal meghosszabbítja azt a megállapodást, amely lehetővé teszi Ukrajnának, hogy gabonát exportáljon fekete-tengeri kikötőin keresztül.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője március 17-én nyilatkozott erről, egy nappal a megállapodás lejárta előtt. Az egyezmény csak Oroszország beleegyezésével hosszabbítható meg. Moszkva korábban elégedetlenségét fejezte ki a megállapodással kapcsolatban, és utalt rá, hogy esetleg nem hagyja jóvá a meghosszabbítását.

Az egyelőre nem világos, hogy mikor írják alá a hosszabbításról szóló tényleges szerződést. Az ENSZ genfi irodája közölte, hogy folynak a tárgyalások.

Mielőtt a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés 2022. július végén létrejött volna, Ukrajna és más országok azzal vádolták Oroszországot, hogy az éhezést fegyverként használja, amikor blokád alá veszi Ukrajna kikötőit.

Törökország, Ukrajna, Oroszország és az Egyesült Nemzetek Szervezete kötötte a megállapodást, amely egyben kikövezte az utat az orosz élelmiszerek és műtrágyák kijutásához is a globális piacokra. A szállítmányokat egy közös koordinációs központ figyeli meg Isztambulban, ebben Ukrajna, Oroszország és Törökország képviselői kaptak helyet.

Az ügylet lehetővé tette a gabonaszállítást Afrikába, a Közel-Keletre és Ázsia egyes részeibe.

Ukrajna és Oroszország a búza, az árpa, a napraforgóolaj és más élelmiszerek kulcsfontosságú globális beszállítói ezekbe az országokba, és Oroszország volt a világ legnagyobb műtrágya-exportőre, mielőtt tavaly februárban megkezdte Ukrajna elleni invázióját.

Ehhez kapcsolódóan: Globális kihatás: öt dolog, amiben megváltoztatta a világot az ukrajnai háború

Az első alkalommal november 17-én négy hónappal meghosszabbított megállapodás biztonságos hajózó folyosót hoz létre a Fekete-tengeren és ellenőrzési eljárásokat tartalmaz annak biztosítására, hogy a gabonaszállításra szánt teherhajók ne szállítsanak fegyvereket és ne legyenek felhasználhatók támadások indítására.

A múlt hónapban az ENSZ élelmezésügyi ügynökségének vezetője arra figyelmeztetett, hogy a megállapodás megújításának kudarca katasztrofális lenne, miután Afrikában milliók állnak az éhínség szélén.

David Beasley, a Világélelmezési Program (WFP) vezetője azt közölte, hogy a megállapodás alapján szállított gabona mennyisége még mindig jóval elmarad a szegényebb országok szükségleteitől.

Készült a Reuters, az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG