Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kreml: Az amerikai fegyverszállítások fokozása súlyosbítani fogja a háborút


Ukrán katonák lövik az orosz állásokat a donyecki Bahmut közelében 2022. december 16-án
Ukrán katonák lövik az orosz állásokat a donyecki Bahmut közelében 2022. december 16-án

Az orosz kormány azt állította, hogy az ukrán hadsereg védelmi képességeinek erősítése végső soron csak árt az országnak, ugyanis a konfliktus súlyosbodását eredményezi.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a hadvezetést, hogy tanulmányozzák az ukrán katonák nyugati eszközeit, majd ezt és a harctéri tapasztalatokat használják fel a fegyveres erők fejlesztésére.

Hangsúlyozta, hogy különös figyelmet kell fordítani a nukleáris csapásmérő képességek fejlesztésére, ugyanis szavai szerint az atomfegyverek jelentik „a fő biztosítékát Oroszország szuverenitásának”.

Szergej Sojgu védelmi miniszter úgy vélte, hogy a hadsereg jelenlegi nagyjából egymilliós létszámát másfélszeresére kell emelni, ami 695 ezer önkéntes szerződéses katonát is magában foglalna.

Továbbá kitért arra is, hogy Finnország és Svédország jövőbeli várható NATO-csatlakozására válaszul új egységeket állítanak fel az ország nyugati részén.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig figyelmeztetett, hogy az amerikai fegyverszállítások fokozása csak súlyosbítani fogja a háborút, így ez valójában nem áll érdekében Ukrajnának.

Ez volt az első hivatalos orosz reakció Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai washingtoni útjára, ahol a katonai támogatás fokozásának szükségességéről próbálja majd személyesen meggyőzni amerikai kollégáját és a törvényhozás tagjait.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán elnök úton van Washingtonba, újabb fegyverszállítmányt jelenthetnek be

Sajtóhírek szerint Joe Biden újabb katonai segélycsomagot fog bejelenteni Ukrajna számára, ezúttal kétmilliárd dollár értékben, amely várhatóan Patriot légvédelmi rendszereket és precíziós bombákat is tartalmazni fog.

„Ez igenis nagyon jelképes és jelentős látogatás, amely meghatározhatja a háború menetét. Zelenszkij most először merte elhagyni Ukrajnát, és számít arra, hogy fenn tudja tartani és talán meg is tudja majd erősíteni az amerikai katonai és gazdasági támogatást” – közölte Volodimir Feszenko, a kijevi Penta Központ vezetője.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG