Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kreml: „Demilitarizálni és nácitlanítani” kell Ukrajnát


Dmitrij Peszkov videokapcsolaton keresztül hallgatja Vlagyimir Putyint Moszkvában 2020. december 17-én
Dmitrij Peszkov videokapcsolaton keresztül hallgatja Vlagyimir Putyint Moszkvában 2020. december 17-én

A Kreml szóvivője csütörtök délután megismételte Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi kijelentését, miszerint az ukrajnai katonai beavatkozás célja az ország „demilitarizálása és nácitlanítása”.

Putyin is ennek szükségességét hangsúlyozta csütörtök hajnali televíziós beszédében, miután néhány nappal korábban szakértők szerint alaptalanul azt állította, hogy az általa neonácinak nevezett ukrán kormány atomfegyverre akar szert tenni.

„Ideális esetben Ukrajnát fel kell szabadítani és meg kell tisztítani a náciktól, a náci orientációjú emberektől és ideológiáktól” – emelte ki a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov arra az újságírói kérdésre nem válaszolt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és kormányának tagjait is nácinak tartja-e.

Ukrajna demilitarizációját illetően elmondta, hogy az a szomszédos ország utóbbi években jelentősen megerősödött katonai potenciáljának semlegesítését jelenti.

Arra nem válaszolt, hogy az orosz hadsereg milyen mélyen fog behatolni Ukrajnába. „Nem adhatok semmilyen információt a művelet katonai, műszaki és egyéb paramétereivel kapcsolatban. Ezen adatok kizárólagos forrása a védelmi intézményrendszer, a hadsereg” – szögezte le.

„A művelet feltételeit annak hatékonysága, valamint természetesen a legfelsőbb parancsnok fogja meghatározni” – tette hozzá.

A szóvivő végül azt mondta, hogy nem tudja, készültek-e közvélemény-kutatások az Ukrajna elleni teljes körű háború társadalmi támogatottságának mérésére.

Készült a TASZSZ és az Interfax tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG