Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kreml: Így vagy úgy, de teljesülni fognak Oroszország követelései Ukrajnában


Szergej Lavrov beszédet tart az oroszországi diplomáciai testület előtt 2022. szeptember 19-én
Szergej Lavrov beszédet tart az oroszországi diplomáciai testület előtt 2022. szeptember 19-én

Moszkva a harctéren fog érvényt szerezni követeléseinek, amennyiben Kijev ezeket nem fogadja el a háború lezárása érdekében – figyelmeztetett az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov hétfő este emellett arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesek stratégiai célja az inváziós erők legyőzése Ukrajnában, hogy ezzel „jelentősen meggyengítsék vagy akár el is pusztítsák” Oroszországot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nappal korábban kijelentette, hogy kész béketárgyalásokat kezdeni, de csak bizonyos előfeltételek teljesülése esetén. Ezek közé tartozik az egyoldalúan annektált, Ukrajna területének mintegy ötödét kitevő régiók feletti orosz ellenőrzés elismerése, amit Kijev határozottan visszautasít.

Az orosz diplomácia vezetője ennek kapcsán leszögezte: „Az ellenség számára jól ismertek javaslataink a rezsim ellenőrzése alatt álló területek demilitarizálásáról és nácitlanításáról, az onnan Oroszországot és új földjeinket érő biztonsági fenyegetések semlegesítéséről.”

„A lényeg egyszerű: teljesítsék ezeket a saját érdekükben, máskülönben a kérdést az orosz hadsereg fogja eldönteni” – fogalmazott.

Oroszország február 24-én támadta meg a szomszédos Ukrajnát különböző indokokra hivatkozva, Kijev szerint ugyanakkor klasszikus területszerző háborúról, az orosz befolyási övezet megőrzéséről van szó. A nyugati szövetségesek szigorú szankciókat léptették életbe, valamint jelentős, dollármilliárdokban mérhető fegyverszállítmányokat küldtek Ukrajnának.

Az Egyesült Államok múlt héten újabb 1,85 milliárd dollár értékű katonai segítségnyújtásról határozott, amelynek keretében Patriot légvédelmi rendszert is telepítenek a megtámadott országba.

Az elmúlt két nap során a kelet-ukrajnai Donyecki és Luhanszki területet érték a legsúlyosabb támadások, ezek azonban nem vezettek nagy sikerre. A kijevi vezérkar tájékoztatása szerint a két régióban mintegy nyolc előretörési kísérletet vertek vissza ezen idő alatt.

Oleh Zsdanov katonai elemző különösen kemény harcokról tett jelentést az ukrán kézen lévő, luhanszki Kreminna környékéről.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna február végéig békecsúcsot tartana az ENSZ-ben, közben Zelenszkij Indiát próbálja maga mellé állítani

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti videóüzenetében a harctéri helyzetről szólva kiemelte, hogy Bahmut és Avdijivka maximális koncentrációt igényel, mivel a helyzet ott igen „nehéz és fájdalmas”.

Hozzátette: még mindig áramkimaradások vannak országszerte az energetikai létesítmények módszeres rombolása miatt, de a szakemberek erőfeszítéseinek köszönhetően egyre javul a helyzet.

„A zavarok természetesen még fennállnak, folytatódnak a kimaradások. Ma este mintegy kilencmillió embernél nincs áram Ukrajna különböző részein. A kimaradások száma és hossza azonban fokozatosan csökken. Hálával tartozom mindenkinek, akinek ez köszönhető” – húzta alá.

Az orosz légvédelem hiányosságait demonstrálta hétfőn, hogy egy pilóta nélküli ukrán repülőgép több száz kilométer mélységben behatolt Oroszországba, ahol egy légibázison csapódott be végül, megölve három katonát.

A moszkvai védelmi tárca közlése szerint az érintettek azért vesztették életüket, mert rájuk zuhantak a december 5-én egyszer már megtámadott Engels támaszpont felett lelőtt drón roncsai.

 Küzdelmes mindennapok a felszabadított Herszonban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:09 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG