Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megadásra szólították fel őket, de az utolsó mondatuk inkább az volt: „Húzzatok a p*csába!”


Tizenhárom ukrán határőr védte a Kígyó-szigetet. Az orosz tengerészet Moszkva és Vaszilij Bykov nevű hadihajója addig ágyúzta a szigetet, amíg egyetlen egy épület sem maradt rajta (Képünk még 2021 augusztusában készült a Kígyó-szigeten)
Tizenhárom ukrán határőr védte a Kígyó-szigetet. Az orosz tengerészet Moszkva és Vaszilij Bykov nevű hadihajója addig ágyúzta a szigetet, amíg egyetlen egy épület sem maradt rajta (Képünk még 2021 augusztusában készült a Kígyó-szigeten)

Ukrajna hősévé avatta Zelenszkij elnök azt a tizenhárom határőrt, aki a Kígyó-szigetet védte az orosz túlerővel szemben, órákon át visszaverték két orosz hadihajó támadásait. Csütörtök délután megadásra szólították fel őket az oroszok, de elutasították az ajánlatot. Végül addig ágyúzták a szigetet, míg egyetlen épület sem maradt rajta. A támadásban mind a tizenhárom ukrán katona meghalt.

Csütörtök délután elesett az a tizenhárom ukrán határőr, aki egy apró szigetet védett az orosz megszállóktól a Fekete-tengeren. Az orosz invázió első napján a Kreml haditengerészetének Moszkva és Vaszilij Bykov nevű hajója közelítette meg a Kígyó-szigetet. A hajókról tüzet nyitottak az ukrán légvédelmi alakulatra, ráadásul repülőgépek is támadást intéztek a sziget védői ellen, de a tizenhárom határőr a hírek szerint kora délutánig kitartott, visszaverte a támadásokat.

Késő délután az orosz hadihajóról rádión ezt üzenték az ukrán katonáknak:

„Itt az orosz hadihajó beszél. Azt javaslom, tegyék le a fegyvert és adják meg magukat, hogy elkerüljük a vérontást és a felesleges áldozatokat, ellenkező esetben ágyúzni fogunk”

– mondta a rádión keresztül az egyik orosz hadihajó kapitánya. Azonban az ukrán határőrök nem adták meg magukat.

„Orosz hadihajó, húzzatok a p*csába!” – válaszolták az ukránok az oroszoknak.

A sziget védői nem sokkal később mind a tizenhárman meghaltak az ágyútűzben.

„Az ellenség többször is megpróbálta megfélemlíteni és megadásra kényszeríteni az ukrán katonákat, de a határőrség bátran harcolt, és nem tette le a fegyvert. Az orosz haditengerészet ágyúi és a harci repülők bombázásai minden infrastruktúrát elpusztítottak a szigeten. A rendelkezésre álló információink szerint a Kígyó-szigetet elfoglalták”

– írta közleményében az ukrajnai Állami Határőrszolgálat.

„A tizenhárom határőr nem adta fel, a végsőkig harcolt, mindannyian hősi halált haltak, ezért posztumusz Ukrajna Hősei kitüntetést kapnak”

– jelentette be az ukrán elnök.

A Kígyó-sziget Ukrajnához tartozik, de mindössze negyven kilométerre fekszik Románia partjaitól. Az alig 16 hektáros sziget azért jelentős stratégiailag, mert innen néhány tengeri mérföldre már fontos hajózási útvonalak találhatók. Ráadásul a Kígyó-sziget körüli kontinentális talapzat legalább tízmillió tonna kőolajat és százmilliárd köbméter földgázt rejt.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG