Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kreml: Nem Moszkva illetékes a halálra ítélt brit állampolgárok ügyében


A három halálra ítélt férfi Donyeckben 2022. június 7-én
A három halálra ítélt férfi Donyeckben 2022. június 7-én

Az Egyesült Királyságnak a kelet-ukrajnai szakadár területek hatóságaihoz kellene fordulniuk az ott nemrég halálra ítélt brit állampolgárok ügyében, nem Oroszországhoz – közölte a Kreml szóvivője.

„Az ítéletet meghozó ország hatóságaihoz kellene fordulniuk, az pedig nem az Oroszországi Föderáció” – jelentette ki kedden Dmitrij Peszkov.

A szeparatista Donyecki Népköztársaság bírósága előző héten bűnösnek mondta ki az ukrán hadsereg két brit és egy marokkói állampolgárságú katonáját a hatalom erőszakos megdöntésére való törekvésben, ami a nemzetközileg el nem ismert „köztársaságban” halállal büntetendő. A férfiakat zsoldostevékenység és terrorizmus miatt is elítélték.

Aiden Aslinnak, Shaun Pinnernek és Szádun Brahimnak egy hónapja van arra, hogy fellebbezzen, mielőtt kivégzőosztag elé kerül.

Az ítéletet többek között az Egyesült Királyság, Németország, Ukrajna és az ENSZ is elítélte, kiemelve, hogy az a genfi egyezmény súlyos megsértését jelenti.

Liz Truss brit külügyminiszter aláhúzta, hogy mindent meg fog tenni a két férfi szabadon bocsátása érdekében, erről azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni nyilvánosan.

Aslin és Pinner már a háború kirobbanása előtt Ukrajnában élt. Családjuk hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők tagjaként megfelelő bánásmódban kellene részesülniük, mint bármelyik hadifogolynak.

Brahim apja hasonlóan nyilatkozott, illetve arról számolt be, hogy fia ukrán állampolgársággal is rendelkezik.

A szeparatisták azzal érveltek, hogy a három férfi zsoldos, akiket nem illet meg a hadifoglyoknak járó védelem. Ők az első külföldi harcosok, akiket az oroszok által támogatott ukrán szeparatisták ítéltek el.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes néhány nappal ezelőtt úgy vélekedett, hogy a szakadár hatóságok végül észszerűen fognak cselekedni, mivel „teljes mértékben tisztában vannak a rájuk és az oroszokra vonatkozó visszafordíthatatlan következményekkel, amennyiben hibás intézkedéseket hoznak”.

Az ENSZ tagállamai közül egyedül Oroszország ismeri el a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság függetlenségét.

Eltűnt személyek Ukrajnában: ezrek keresik szeretteiket az interneten
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:36 0:00
Készült az Interfax és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG