Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna és a Nyugat szerint érvénytelen az oroszpárti bíróság halálos ítélete a külföldi katonák ellen


Két brit állampolgár, Aiden Aslin (balra) és Shaun Pinner (jobbra), valamint a marokkói Szádun Brahim (középen) egy donyecki bíróságon, Kelet-Ukrajnában 2022. június 9-én
Két brit állampolgár, Aiden Aslin (balra) és Shaun Pinner (jobbra), valamint a marokkói Szádun Brahim (középen) egy donyecki bíróságon, Kelet-Ukrajnában 2022. június 9-én

Ukrajna és a Nyugat elítélte a Moszkva-barát bíróságot, amely két brit és egy marokkói állampolgárt halálra ítélt, mert Ukrajnáért harcoltak, és az eljárást szemfényvesztésnek, valamint a háborús szabályok megsértésének nevezték.

A szeparatista Donyecki Népköztársaság bírósága bűnösnek mondta ki a három harcost a hatalom erőszakos megdöntésére való törekvésben, ami az el nem ismert keleti köztársaságban halállal büntetendő. A férfiakat zsoldostevékenység és terrorizmus miatt is elítélték.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint a vádlottak – Aiden Aslin, Shaun Pinner és Szádun Brahim – kivégzőosztag elé kerülnek. Egy hónapjuk van arra, hogy fellebbezzenek.

A szeparatisták azzal érveltek, hogy a három férfi zsoldos, akiket nem illet meg a hadifoglyoknak járó védelem. Ők az első külföldi harcosok, akiket az oroszok által támogatott ukrán szeparatisták ítéltek el.

Oleh Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője jogilag érvénytelennek nevezte az eljárást. Mint mondta, „az ilyen kirakatperek a törvény és az erkölcs fölé helyezik a propaganda érdekeit”. Szerinte minden külföldi állampolgárt, aki az ukrán fegyveres erőkben harcol, ugyanolyan védelem illet meg, mint az ukrán katonákat.

Luz Truss brit külügyminiszter „hamis ítéletnek nyilvánította a döntést, amelynek egyáltalán nincs legitimitása”. Boris Johnson miniszterelnök szóvivője, Jamie Davies azt mondta, hogy a genfi egyezmények értelmében a hadifoglyokat mentesség illeti meg.

Szádun apja, Taher Szádun a Madar 21 című marokkói arab nyelvű online újságnak elmondta, hogy fia nem zsoldos, rendelkezik ukrán állampolgársággal.

Aslin és Pinner családja azt állította, hogy a két brit férfi már régóta szolgál az ukrán hadseregben, mindketten Ukrajnában élnek 2018 óta.

Pinner és Aslin április közepén adta meg magát az oroszbarát erőknek a déli Mariupol kikötővárosban, Szádunt pedig március közepén fogták el a keleti Vonovakta városában.

Az oroszbarát erők által foglyul ejtett harmadik brit harcos, Andrew Hill még bírósági tárgyalására vár.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG