Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kreml: Putyint a munkája akadályozza abban, hogy ott legyen Gorbacsov temetésén


Putyin orosz elnök és Gorbacsov egykori szovjet vezető érkezése a német–orosz Szentpétervári Párbeszédkonferenciára Drezdában 2006. október 10-én
Putyin orosz elnök és Gorbacsov egykori szovjet vezető érkezése a német–orosz Szentpétervári Párbeszédkonferenciára Drezdában 2006. október 10-én

A Kreml szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a munkabeosztása miatt nem tud részt venni a hét elején elhunyt utolsó szovjet vezető, Mihail Gorbacsov temetésén. Gorbacsovnak nem lesz állami temetése, de a szertartás része lesz több olyan külsőség, amely általában ilyenkor szokás, így például a díszőrség.

Erről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője beszélt újságíróknak szeptember 1-jén Moszkvában. Hozzátette, Putyin reggel megállt a Központi Klinikai Kórháznál, hogy búcsút vegyen attól a férfitól, aki segített véget vetni a hidegháborúnak, és akinek a holtteste még ott fekszik, miután augusztus 30-án, 91 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt.

„Sajnos az elnök munkabeosztása nem teszi lehetővé, hogy ezt megtegye a temetésen, szeptember 3-án, ezért döntött ma így” – közölte Peszkov.

Gorbacsov lánya, Irina Virganszkaja azt mondta, apja búcsúztatása szeptember 3-án lesz a történelmi Szakszervezetek Házában, ahol Nyikita Hruscsov kivételével az összes szovjet vezetőt felravatalozták. A helyszín csak egy rövid sétára van a Kremltől.

Putyin döntése, hogy nem vesz részt a temetésen, rávilágít arra a fagyos reakcióra, amelyet a Kreml adott egy olyan ember halálára, akit a Nyugat nagy része dicsért, amiért politikai és gazdasági változásokat vezetett be. Az úgynevezett glasznoszty (nyitottság) és peresztrojka (átalakítás) segítette a berlini fal leomlását, Németország újraegyesítését és végül a Szovjetunió felbomlását.

Putyin, akinek feszült volt a viszonya Gorbacsovval, a Szovjetunió összeomlását a XX. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának” nevezte.

Gorbacsov időnként óvatosan bírálta Putyint a demokratikus reformok visszaszorítása és az elnyomás olyan elemeinek visszaállítása miatt, amelyek a szovjet korszakra sokkal inkább voltak jellemzők, mint a peresztrojka utáni Oroszországra.

A Gorbacsov Alapítvány közölte: aki el akar búcsúzni attól az embertől, aki véget vetett a hidegháborúnak, az részt vehet a Szakszervezetek Házában szeptember 3-án 10 és 14 óra között rendezendő szertartáson.

Gorbacsovot a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezik örök nyugalomra felesége, Raisza Gorbacsova mellé, aki 1999-ben halt meg leukémiában, 67 évesen.

Készült az Interfax és a TASZSZ beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG