Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kritikus elnökválasztási vita Amerikában: csütörtökön csap össze Biden és Trump


A két kép 2020. október 22-én készült Donald Trump és Joe Biden utolsó elnökválasztási vitáján a nashville-i Belmont Egyetemen
A két kép 2020. október 22-én készült Donald Trump és Joe Biden utolsó elnökválasztási vitáján a nashville-i Belmont Egyetemen

Joe Biden és Donald Trump történelmi jelentőségű amerikai elnökválasztási vitához lép ringbe csütörtökön. Ez akár döntő esemény is lehet a 2024-es kampányban, hiszen szavazók milliói követik figyelemmel a két rivális összecsapását, és hangolódnak rá a novemberi választásra.

A lapok kiterítésével – a valaha volt legidősebb hivatalban lévő elnökről és egy elítélt bűnözőről van szó – eldördül a rajtpisztoly az éles összecsapásokat ígérő kampányhoz. Kemény nyárra számítanak a mélyen megosztott és feszült Egyesült Államokban, amely még mindig nem tért teljesen magához a 2020-as választásokat kísérő káoszból és erőszakból.

A kampány során mindössze két vitát terveznek, így ezek kiemelt jelentőséggel bírnak. A csütörtöki esemény tétje nagy, mindkét jelölt fokozta személyeskedő támadásait, miközben az országos közvélemény-kutatások fej fej mellett hozzák őket.

Míg a jelöltek az utolsó simításokat végzik vitastratégiájukon, egy kritikus kérdés maradt: vajon a politikában ökölvívó Trump megfékezi-e agresszív hajlamait, vagy szabadjára engedi az indulatait, mint négy évvel ezelőtti, kaotikus első vitájuk során?

„Azt hiszem, egész életemben erre készültem (…) Nagyon jól fogunk teljesíteni” – mondta Trump abban az interjúban, amelyet a jobboldali Newsmax hálózatnak adott a felkészüléséről a vitára.

Az elnök elszántan próbálja majd elkerülni a jelentősebb baklövéseket. Közben szerdán meglehetősen szókimondó volt – legalábbis a közösségi médiában. Azt állította, hogy „Donald Trump jelenti a legnagyobb veszélyt a demokráciánkra”. Szinte bizonyosan ezt az üzenetet próbálja majd sulykolni az esti vitában is.

Az elnök csütörtökön az Air Force One fedélzetén érkezik Atlantába, a délkeleti csatatérállam, Georgia fővárosába, ahol a CNN főhadiszállásán lesz a szópárbaj, míg kihívója a Trump Force One becenévre hallgató magánrepülőgépén utazik oda.

Trump kicsivel jobban áll a fontos csatatérállamokban, de a verseny összességében rendkívül szorosnak tűnik egy olyan választáson, amelynek sorsát valószínűleg több csatatérállam célfotója dönti majd el.

A Quinnipiac Egyetem legutóbbi, vasárnapi közvélemény-kutatása szerint Trump országosan 49:45 százalékos arányban vezet Biden előtt.

A kilencvenperces vitában mindketten megpróbálják eloszlatni az őket érintő és súlyos politikai tehertételt jelentő félelmeket.

A 81 éves Biden esetében a mentális képességek élessége aggasztja leginkább az embereket – a választók sokkal inkább hivatkoznak az életkorra az ő esetében, mint Trumpéban, jóllehet a republikánus jelölt mindössze három évvel fiatalabb nála.

A mostani lesz az első vita két olyan jelölt között, akik mindegyike szolgált már az ovális irodában. Mindkét jelölt tudhat olyan botlásokat maga mögött, amelyek kérdéseket vetettek fel az életkorukkal kapcsolatban. Előfordult, hogy nem találták a megfelelő szavakat, vagy zavartnak tűntek.

Trump esetében gondot jelent a lázító retorika, valamint az, hogy nemrégiben elítélték 34 vádpontban, egyebek mellett üzleti nyilvántartások meghamisításában, nem is szólva az egyéb, ellene indult büntetőügyekről és azokról a félelmekről, hogy fegyverként használhatja az elnöki posztot személyes ügyei elsimításához.

Finomhangolás vagy üresben gurulás?

Biden az egész hetet a világtól elvonulva töltötte Washington mellett, a Camp David-i nyaralóban, és valódi tévéreflektorok fényében folytatott színlelt viták során igyekezett elvégezni a finomhangolást a támadásain.

Trump felkészülése lazább volt, lemondta a ruhapróbákat is, inkább informális politikai kerekasztal-beszélgetéseken vett részt, és vitastratégiáján dolgozott a kampánystábjával.

Segítői arra biztatták, hogy a gazdaság és a bűnözés terén megmutatott erejére összpontosítson, miközben Biden arra törekszik majd, hogy beszámíthatatlannak és az elnöki hivatalra alkalmatlannak láttassa Trumpot.

Trump kampánystábja többször is gyengének és hozzá nem értőnek minősítette Bident, de az elmúlt napokban taktikát váltott, miután figyelmeztették: ha alacsony elvárásokat támasztanak a demokrata elnökkel szemben, az csak őt segíti.

„Tudjuk, hogy Joe Biden, aki egy teljes hét szabadságot vett ki, készen áll erre” – mondta Trump kampánytanácsadója, Jason Miller újságíróknak.

Trump és csapata azt az alaptalan elméletet terjeszti, hogy Bident teljesítményfokozó gyógyszerekkel fogják formába hozni, a CNN alapján pedig többször is célozgattak bizonyos elfogultságaira.

Biden egyik legnagyobb sebezhető pontja a határbiztonság. Trump azt ígéri, hogy tömeges kitoloncolással veszi fel a harcot az okmányok nélkül Mexikóból beözönlő migránsok ellen, és olyan gyilkosságokat emleget, amelyeket bevándorlók követtek el.

A Biden-kormányzat szerdán közölte, hogy negyven százalékkal csökkent az illegális határátlépések száma az elnök múlt hónapban elrendelt határszigorító intézkedése óta.

Trump győzelmére a vitában több amerikai számít, mint Biden diadalára – 40:30 százalék –, de csak tízből egy gondolja úgy, hogy a vita hatására megváltoztatja a döntését arról, hogy kire adja majd le a szavazatát.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG