Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kuciak-gyilkosság: újabb fegyvervásárlási ügy


Marian Kocner (j) szlovák vállalkozót és Miroslav Marcek (k) bérgyilkost kísérik tavaly decemberben, a Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében tartott tárgyalásra.
Marian Kocner (j) szlovák vállalkozót és Miroslav Marcek (k) bérgyilkost kísérik tavaly decemberben, a Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében tartott tárgyalásra.

A tárgyaláson az is kiderült, hogy 2500 euróért árulták a hangtompítós gépfegyvert a szlovák alvilágban.

Ítéletet hirdettek egy híresebb fegyverkereskedelmi ügyben Szlovákiában - írja a Parameter.sk a Noviny.sk alapján.

A vádlottak meg akartak ölni egy szlovák ügyvédet és két ügyészt, ehhez kellettek volna a fegyverek. A tervezett merénylethez a fegyvereket Andruskó Zoltán szerezte be, aki fontos közvetítő-intéző ember volt a szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és kedvese meggyilkolásánál is.

Összesen két gépfegyvert vett hangtompítóval együtt, darabját 2500 euróért (mai árfolyamon nagyjából 900 ezer forintért). A leírás szerint azért vett egy másodikat is, mert az első minőségével nem volt elégedett.

Andruskó úgy juthatott hozzá a fegyverekhez, hogy a Nyitra környékén élő Szőke Dávid átadta őket egy komáromi joggyakornoknak, Huszlicska Dávidnak, utóbbi pedig Andruskónak szállította le azokat.

Huszlicska és Szőke beismerték a tettüket, vádalkut kötöttek az ügyészséggel, de azt állították, nem tudták, hogy mire kellhet a két hangtompítós gépfegyver. A komáromi bíróság végül 3 év börtönre ítélte őket öt évre felfüggesztve, így szabadlábon maradhatnak.

Öt évig nem találkozhatnak egymással és a Kuciak-gyilkosságban betöltött szerepe miatt pillanatnyilag 15 éves börtönbüntetését töltő Andruskó Zoltánnal sem.

Huszlicska Ádám emellett a bűncselekmény elkövetésekor ügyvédbojtárként dolgozott, ezért neki külön büntetésként öt évig évente egyszer részt kell vennie egy tiltott fegyverkezés miatti büntetőper tárgyalásán is.

XS
SM
MD
LG