Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter Moszkvában, április óta nem járt uniós ország politikusa a Kremlben


Szijjártó Péter magyar (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában, 2022. július 21-én
Szijjártó Péter magyar (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában, 2022. július 21-én

„Két feladatunk van: biztosítani, hogy lesz földgáz a magyar embereknek és nyomatékosítani, hogy minél előbb békét akarunk” ezt írta a Facebook-oldalára Szijjártó Péter, és a posztot a Moszkvába érkezéséről készült repülőtéri fotóval illusztrálta.

Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-nek azt mondta, hogy Szijjártó Péter Moszkvában találkozik Alexander Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, Denis Manturov ipari és kereskedelmi miniszterelnök-helyettessel, valamit Szergej Lavrov külügyminiszterrel, utóbbival közös sajtótájékoztatót is tartott.

Ezen Szijjártó Péter azt hangsúlyozta, hogy a kormánynak az európai energetikai válsághelyzet közepette is kötelessége Magyarország ellátásának teljes biztosítása. Ezért döntöttek a hosszú távú szerződésekben rögzített mennyiségen felüli 700 millió köbméter plusz földgáz beszerzéséről, ami, „ha tetszik, ha nem, Oroszországból származó források nélkül nem lenne lehetséges".

Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, július 13-án, amikor energia veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, bejelentették, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek további gázkészleteket kell beszereznie. Elhangzott, hogy a hazai gáztározók 44 százalékig vannak jelenleg feltöltve, és ebből az év negyedében lehet az ország gázellátását biztosítani.

Szijjártó Péter arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy Magyarország minél előbb békét akar Ukrajnában, állítása szerint látogatásának másik célja, hogy ezt világossá tegye. „Azonnali tűzszünetet szeretnénk és béketárgyalásokat" , mint mondta, arra kérnek mindenkit, mindent tegyen meg annak érdekében, hogy a háború mielőbb véget érjen.

Nem hivatalos brüsszeli reakció Szijjártó Péter útjára

Egy Európai Bizottsági forrás azt mondta a Szabad Európának, semmi sem tiltja, hogy a tagállamok tisztviselői találkozzanak orosz kollégáikkal, de ezeken a megbeszéléseken az EU álláspontját kell képviselniük az Ukrajna elleni jogtalan invázióval kapcsolatban. Fel kell szólítaniuk orosz partnereiket, hogy azonnal vessenek véget az agressziónak és tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot.

Noha nincs olyan kötelezettségük az uniós külügyminisztereknek, hogy előre jelezniük kellene, hova utaznak, az egyeztetéseknek azért mégis van értelme.

A bizottsági forrás nem tudta sem megerősíteni sem cáfolni, hogy Szijjártó Péter mondott-e bármit a tervezett moszkvai útról az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásán, de megjegyezte, hogy „Magyarország manapság ritkán beszél azonos nyelvet az EU-val."

A Szabad Európa brüsszeli tudósítója, Arató László közreműködésével.

Az osztrák kancellár volt az első európai uniós vezető, aki áprilisban személyesen találkozott az orosz elnökkel, amióta elindította az Ukrajna elleni offenzívát. Karl Nehammer, akit Moszkva melletti rezidenciáján fogadott Vlagyimir Putyin pesszimistán beszélt a tárgyalás után, ami szerinte nagyon közvetlen, nyílt és nehéz volt.

Nehammer áprilisi útja óta Szijjártó Péter az első uniós tagországi politikus Moszkvában. Egy nappal azután ült le tárgyalni Szergej Lavrovval, hogy az orosz diplomácia vezetője közölte: Moszkva ukrajnai „különleges katonai műveletének” földrajzi céljai már nem korlátozódnak a keleti Donbász régióra, hanem számos más területre is kiterjednek, következetesen és kitartóan folytatódnak.

A Kreml tagadja, hogy Putyin beteg

A Kreml visszautasította azokat a sajtóban megjelent találgatásokat, hogy Vlagyimir Putyin egészsége megromlott. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a 69 éves elnök jól van, egy nappal korábban egy nyilvános szereplésen azért kapott köhögési rohamot, mert az iráni útján megfázott az erős légkondicionálástól.

Az elmúlt hónapokban számos találgatás látott napvilágot a médiában arról, hogy Putyin rákos vagy Parkinson-kórban szenved, de nincs bizonyíték arra, hogy beteg lenne. Július 20-án, egy coloradói biztonságpolitikai fórumon egy Putyin egészségi állapotát firtató kérdésre válaszolva William Burns, a CIA igazgatója azt felelte, hogy az orosz elnök „túlságosan egészséges".

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG