Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Semjénékre hárítaná a felelősséget az újabb pedofilügy miatt


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő 2024. április 25-én
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő 2024. április 25-én

Donáth Anna és Magyar Péter is Gulyás Gergely lemondásának lehetőségét firtatta, miután kiderült, hogy a bicskei pedofilügy egyik elítélt vádlottja felfüggesztett börtönbüntetésének próbaideje alatt a Miniszterelnökség által támogatott táborban foglalkozhatott gyerekekkel. Gulyás szerint a Miniszterelnökségen belül inkább Semjén Zsolték lehetnek felelősek az ügyben, de valójában még ők se, csak a tábor szervezői.

Kunstár Béla, a bicskei pedofilügy másodrendű vádlottja 2019-ben négy kiskorú fiú molesztálásáért jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott három év próbaidővel – írta az Átlátszó. A lap szerint a kivételesen enyhének tűnő büntetés után ráadásul egy olyan német nemzetiségi napközis táborban foglalkozhatott gyerekekkel a próbaideje alatt, amelyet a Miniszterelnökség támogatott.

Neve egy, az Országos Német Kultúregyesület (ONKE) egyik 2022-es pályázati dokumentációban bukkant elő, amely szerint: „Az egyesületünk által második alkalommal szervezett napközis táborunk célja az volt, hogy nemzetiségi nyelvoktató általános iskolánk tanulóinak a magyarországi német nemzetiségi történelem, népismeret és kultúra területén szerzett tudását sokrétű, színes és élménydús programjainkkal elmélyítsük. (…) Negyedik napon hangszerbemutatót kaptunk Kunstár Béla vezetésével, aki a rézfúvós hangszerek világába kalauzolta el a gyerekeket.”

Az ONKE félmillió forint támogatást kapott a programra a Miniszterelnökségtől, egészen pontosan az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hirdette ki.

A lap a cikk megjelenése előtt kérdésekkel megkereste az ONKE-t, a Miniszterelnökséget és a pályázatban szintén érintett Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t. Választ nem kaptak, az ONKE egyik beszámolójából viszont valaki megpróbálta utána eltüntetni Kunstár Béla nevét.

Az ügyre elsőként a Tisza Párt vezetője, Magyar Péter reagált: a közösségi médiában egykori barátja, Gulyás Gergely lemondását követelte. Nem sokkal később a momentumos Donáth Anna is magyarázatot és alapos vizsgálatot kért az újabb ügyben; ha erre Gulyás nem hajlandó, a lemondását várja el.

A Miniszterelnökség később közleményben válaszolt – írja a Népszava. A kérdésre kevéssé reagáltak, inkább csak Magyar Pétert és munkatársait festették le nagyon negatív színnel. Annyit azonban hozzátettek, hogy szerintük nem Gulyás Gergely lehet a felelős a Miniszterelnökségen belül, hanem Semjén Zsolték. Egyébként pedig

szerintük kizárólag a táborszervezők felelőssége, hogy milyen pedofilokat hívnak meg támogatott gyermektáboraikba.

Pontosabban: „Magyar Péter felkészületlenségéről semmi nem mond többet, mint hogy az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság nem tartozik Gulyás Gergelyhez” – áll a Miniszterelnökség közleményében.

A kormány oldalán Gulyás Gergely az idén február 24-től hatályos, A Miniszterelnökség Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelete szerint a közleményben említett államtitkárság a Miniszterelnökség szervezetén belül, de a miniszterelnök általános helyetteséhez tartozik. Ezt a pozíciót Semjén Zsolt tölti be, az államtitkár pedig Soltész Miklós.

A Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség szerint emellett „helyes, ha a nemzetiségi táborokat a kormány támogatja. Kizárólag a szervezők felelőssége, hogy ezekbe a táborokba kiket hívnak meg.”

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG