Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kurd katonák az Iszlám Állam többtucatnyi feltételezett tagját fogták el Szíriában


A kép illusztráció, az Iszlám Állam feltételezett tagjait őrzik a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) tagjai a kelet-szíriai Dejr ez-Zór tartományban 2019. március 1-jén
A kép illusztráció, az Iszlám Állam feltételezett tagjait őrzik a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) tagjai a kelet-szíriai Dejr ez-Zór tartományban 2019. március 1-jén

Feltételezett terroristák tucatjait vette őrizetbe az amerikai támogatású, kurd erők vezette fegyveres koalíció Szíria északkeleti részén.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) csapatai számos álláson és búvóhelyen rajtaütöttek a korábban még az Iszlám Állam (IÁ) fővárosának számító Rakkában és környékén.

A műveletekhez az Egyesült Államok irányította terrorellenes szövetség légi és felderítési támogatást biztosított.

Az akcióra azt követően került sor, hogy az iszlamista fegyveresek tavaly decemberben kurd egységeket támadtak meg Rakkában, és hat embert megöltek.

"A saját hülyeségem miatt kerültem Szíriába" - az Iszlám Állam egy tagjának felesége volt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:17 0:00

Az SDF rendszeresen járőrözik a területen a nemzetközi erők támogatásával. Ezt a tevékenységet tavaly egy időre felfüggesztették, miután Törökország légicsapásokat indított kurd csoportok ellen Szíriában, megtorlásként a novemberi isztambuli robbantás miatt, amelyért Ankara őket tette felelőssé.

A Szíriai Demokratikus Erők szerint az Iszlám Állam jelenleg terrorsejtjei újraszervezésén és új vezetők kinevezésén dolgozik, illetve nagyszabású támadásokat tervez a tagjait őrző térségbeli börtönök ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Élet az Iszlám Állam után: hálás, amiért hazatérhet

Szíria északkeleti részén 23.200 szíriai és több mint 42.400 külföldi állampolgár él fogolytáborokban, akik a vádak szerint kapcsolatban álltak az IÁ-val – írta a Human Rights Watch.

A nemzetközi jogvédő szervezet jelentésében kitértek a rossz fogva tartási körülményekre, valamint a külföldi állampolgárok hazaszállítását sürgették.

A nyugati országok egyre több állampolgárukat szállítják haza, legutóbb Franciaország repatriált tizenöt nőt és harminckét gyereket, akik a terrorszervezet 2019-es bukása óta kurd fogolytáborokban voltak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG