Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bige László cége újabb kérelmet nyújt be a gigabírság felfüggesztése érdekében


A Kúria jogerősen elutasította a Nitrogénművek halasztási kérelmét, amelynek így be kell fizetnie a korábban kirótt 11 milliárd forintos bírságot és a 300 millió forintos késedelmi pótlékot is. Bige László cége azonban nem adja fel, és újabb jogvédelmi kérelem benyújtására készül.

A végrehajtást pénteken elrendelő Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még tavaly októberben szabta ki a rekordösszegű, 11,05 milliárd forintos bírságot a Nitrogénművek csoportra, amiért más piaci szereplőkkel együtt éveken át jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon.

A közleményben kiemelték, hogy a résztvevők fele önként elismerte a kartellezést, a cégcsoporton kívül pedig a többi érintett be is fizette vagy legalábbis az előírtak szerint törleszti a kirótt bírságot.

A Nitrogénművek-csoport bíróságon támadta meg a döntést, egyúttal kérve a versenyhivatali határozat végrehajtásának – így a bírság befizetésének – felfüggesztését addig, amíg a teljes jogorvoslati eljárás le nem zárul.

A bíróságok azonban egybehangzó döntést hoztak: előbb a Fővárosi Törvényszék, majd a másodfokon eljáró Kúria is elutasította a halasztást, mivel nem látták igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne. A Nitrogénművek-csoportnak így a versenyhatósági döntés érdemi felülvizsgálatának menetétől függetlenül, haladéktalanul be kell fizetnie a bírság teljes összegét, valamint az eredeti, tavaly őszi fizetési határidő óta felgyülemlett késedelmi pótlékot, amely immár mintegy háromszázmillió forintot tesz ki, és a bírság teljes befizetéséig tovább növekszik – jelentette be a GVH.

A vállalat péntek délután bejelentette, hogy a döntést tudomásul véve a teljes összeget elkülönítették a csoport egyik belföldi bankszámláján, amelyről a bírság végrehajtható. Ugyanakkor mivel a még novemberben beadott kérelmük óta jelentős, előre nem látható körülmények merültek fel, például az ukrajnai háború, a növekvő energiaárak, az ellátási kockázatok, így törvényi lehetőségük van egy új beadvány előterjesztésére, amellyel élni is fognak.

„Álláspontunk szerint egy esetlegesen jogsértő GVH-határozat miatt, aminek jogerős döntése akár 2-3 évig is elhúzódhat, nem lenne szabad korlátozni a Nitrogénművek Zrt. működését” – hangsúlyozta Bige Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója, aki szerint ennek nemzetgazdaságilag jóval nagyobb hátránya lenne, mint amekkora haszna lenne a bírság azonnali beszedésének.

Veszélyben a műtrágyaellátás?

Bige Zoltán március végén kijelentette a Portfóliónak adott interjújában, hogy Magyarország stabil műtrágya-ellátását veszélyeztetné, ha a GVH által megállapított rekordösszegű bírság miatt nyáron le kellene állnia a vállalat termelésének. A tulajdonos fia szerint be tudnák fizetni a büntetést, de az a jelenlegi helyzetben különösen nagy megterhelést jelentene.

Az ukrajnai háború már így is az egekbe emelte a műtrágya árát, és szakértők szerint az elhúzódó konfliktus, a nitrogéntartalmú műtrágya fő alapanyagát jelentő földgáz magasabb ára, a szankciók, az exportkorlátozások súlyos veszélybe sodorhatják a globális ellátást, így a gabonatermelést is, ami pedig tovább növelheti az élelmiszerárakat.

Az ellenzéki pártok kampányát bevallottan valamivel több mint tízmillió forinttal támogató, emiatt a kormánypárti politikusok és megmondóemberek által a baloldal mecénásának, vörös bárónak nevezett Bige László többször is politikailag motiváltnak nevezte az eljárást.

Készült az MTI és a Portfolio tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG