Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kurz menesztését követeli a kisebbik osztrák kormánypárt


Sebastian Kurz egy bécsi sajtótájékoztatón 2021. június 18-án
Sebastian Kurz egy bécsi sajtótájékoztatón 2021. június 18-án

Miután Sebastian Kurz ellen korrupciós vizsgálat indult, az osztrák kormánykoalíció kisebbik partnere felszólította pártját, hogy „feddhetetlen személyiséggel” váltsa le a jelenlegi kancellárt. Kurz mellett még kilenc másik személy ellen nyomoznak hűtlen kezelés és vesztegetés gyanújával.

A konzervatív Osztrák Néppárt és a Zöldek kormánykoalíciója 2020 januárjában lépett hivatalba, egy nemrég kitört korrupciós botrány miatt azonban ingataggá vált a pártok együttműködése. Kurzot és közeli munkatársait azzal vádolják, hogy manipulált közvélemény-kutatásokkal és a médiában közpénzből finanszírozott, a kormány irányába elfogult tudósításokkal próbálták biztosítani a választási győzelmet.

Hamis közvélemény-kutatás és vesztegetés miatt nyomoznak

A Reuters jelentése szerint az ügyészség házkutatást is tartott a Néppárt irodáján és Kurz több munkatársának lakásán. A Die Presse és a Kurier úgy tudja, hogy a nyomozás hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása miatt indult, elsősorban az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatok manipulálása érdekében. Az Österreich képviselője tagadta, hogy közvélemény-kutatások közzétételéért cserébe kormányzati kifizetéseket kaptak reklámra, a bulvárlap szerint az ügyészek „nyilvánvalóan súlyos félreértések” alapján nyomoznak.

Kurz, aki 2017-ben lett a Néppárt vezetője, majd kancellár, tagadta a vádakat, és egyértelművé tette, hogy nem tervezi lemondását. A kormányfő támogatottságát idén egy másik botrány is kikezdte, májusban a korrupcióellenes ügyészek hamis tanúzás gyanújával indítottak ellene vizsgálatot.

Bizalmi szavazást terveznek a parlamentben

A mostani ügy azonban már sok volt Kurz koalíciós partnerének: a Zöldek csütörtökön azt mondták, hogy a vizsgálat „katasztrofális” benyomást keltett, és kérdéseket vetett fel a kormány cselekvőképességével kapcsolatban. Pénteken pedig egy lépéssel továbbmentek: „Egyértelmű, hogy egy ilyen ember nem alkalmas többé a tisztség betöltésére – mondta Sigrid Maurer, a párt parlamenti frakciójának vezetője. – A Néppárt felelőssége, hogy egy feddhetetlen személyt jelöljön, aki továbbra is vezetheti ezt a kormányt” – tette hozzá.

A 35 éves Kurz mögött eddig a botrányok ellenére is rendre összezárt pártja. Támogatói lojalitására most is szüksége lesz, mivel az ellenzéki pártok azt tervezik, hogy kedden bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a parlamentben a kancellár ellen. Maurer elmondta, hogy a szavazás előtt a Zöldek elnöke, Alexander Van der Bellen valamennyi párt vezetőjével megbeszélést folytat a kialakult helyzetről.

Kurz korábban már vezetett koalíciós kormányt, amely széthullott: 2019-ig a szélsőjobboldali Szabadságpárttal (FPÖ) kormányzott együtt, az együttműködés azonban szintén korrupciós botrány miatt ért véget. Ekkor azonban nem Kurz, hanem az FPÖ-s Heinz-Christian Strache alkancellár bukott le azzal, hogy a spanyol Ibiza szigetén befolyásával visszaélve szívességeket ajánlott egy állítólagos orosz befektetőnek. Ekkor épp Kurz volt az, aki a korrupció elleni zéró tolerancia nevében ajtót mutatott Strachénak és pártjának, Strache pedig később felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG