Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kutatók szerint a lengyel-belarusz határkerítés veszélyezteti a hiúzpopulációt


Hiúz egy belgiumi nemzeti parkban 2021. február 13-án
Hiúz egy belgiumi nemzeti parkban 2021. február 13-án

Akadályozza a hiúzok mozgását és így a pusztulásukhoz is vezethet a Białowieża-erdőt kettévágó határkerítés, amelyet Lengyelország a Belarusz felől érkező közel-keleti migránsok feltartóztatása érdekében húzott fel – figyelmeztettek kutatók.

A Lengyel Tudományakadémia emlőskutató intézete arról számolt be, hogy az UNESCO Világörökség részének számító ősrengetegben mintegy negyven hiúz élt igazolhatóan a fal végső munkálatainak június végi lezárultát megelőzően.

Azt nem tudni, hogy a populáció mekkora része maradt Lengyelországban, ahol az állatfaj védettnek van nyilvánítva.

„A hiúzok élettere a határ mindkét oldalára kiterjedt. Most, az erdő két különálló ökoszisztémára osztásával ezen állatok populációja is el lesz szigetelve egymástól” – hangsúlyozta Rafał Kowalczyk, a szervezet munkatársa.

„Ez nyilván kihatással lesz a szaporodásukra, a populáció térbeli szerveződésére, a vándorlásukra, a génáramlásukra és hosszú távon akár ezen hiúzok kihalásához is vezethet” – tette hozzá.

A lengyel határőrség szerint ugyanakkor a fal nem akadályozza az állatok mozgását, ugyanis több átjáró is található rajta, amelyek biztosítják a szabad vándorlást.

Lengyelország tavaly döntött úgy, hogy szögesdrót kerítést, majd egy két és fél méter magas falat épít a határ mentén, miután hónapokon keresztül rekordszámú migráns érkezett az országba Belarusz felől.

Több európai uniós vezető azzal vádolta meg Minszket, hogy egyfajta hibrid hadviselésként szándékosan migránsokat csábított az országba a Közel-Keletről és Afrikából, azután a szomszédos államok határához szállította őket megtorlásképp, az instabilitás fokozása céljából, válaszul az EU-s szankciókra és egyes tagállami intézkedésekre.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG