Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kutyaterápiával vigasztalják az otthonról elkerült ukrán gyerekeket


Ukrán gyerekek kutyaterápián Zaporizzsjában 2022. április 13-án
Ukrán gyerekek kutyaterápián Zaporizzsjában 2022. április 13-án

Terápiás kutya nyújt némi vigaszt és szórakozást az országukban dúló háború miatt kitelepített, traumatizált ukrán gyerekeknek.

A dél-ukrajnai Zaporizzsja városában a Dr. Doc terápiás központban a gyerekeket arra kérik, hogy simogassák meg Evszejt, a barátságos spánielt, rázzák meg a mancsát, és játsszanak vele, miközben önkéntesek énekelnek és táncolnak, hogy szórakoztassák őket.

„Ez fontos nekik, mert a gyerekek pszichéje nagyon érzékeny a most folyó háborúra (…) Egyes gyerekek nagyon félnek – mi kihozzuk őket ebből az állapotból” – mondta a 22 éves Olga Pivtoratszka, az egyik önkéntes.

„Segítünk nekik alkalmazkodni Zaporizzsja valóságához. A város csendes, itt nincsenek robbanások” – tette hozzá.

A közelben ruhahalmok és egyéb humanitárius adományok állnak a menekültek rendelkezésére. Közülük sokan Ukrajna keleti régióiból érkeztek, ahol most a harcok nagy része zajlik.

Aljona Szerdjuk gyermekpszichológus, a központ vezetője elmondta, hogy az önkéntesek vigyáznak a gyerekekre, amíg a szüleiket regisztrálják, mielőtt új otthonba költöznének.

„Az a fő feladatunk, hogy stabilizáljuk a gyerekeket, segítsünk nekik megbirkózni egy igazán stresszes helyzettel. Itt a gyerekek játszhatnak, énekelhetnek, rajzolhatnak, foglalkozhatnak a kutyánkkal. Ha pszichológus segítségére van szükségük, egyénileg is dolgozunk velük” – mondta Szerdjuk a Reutersnek.

Az egyik menekült, a húszéves Daniil Szavcsenko mopsz kutyáját, Milót ringatja, miközben elmeséli, hogy édesanyjával együtt menekült el az oroszok által megszállt Bergyanszkból.

„Milo kifejezetten fél, már az állatorvoshoz vezető út is, ami a szülővárosunkban körülbelül tíz percet vesz igénybe, nagyon nagy stresszt jelent a számára” – mondja.

„Igazából bevonulnék, csatlakoznék a hadsereghez, ha az édesanyám nem lenne. Nem akarom, hogy nélkülem kelljen élnie” – teszi hozzá, miközben édesanyja könnyek között puszilgatja és simogatja Milót.

Készült a Reuters riportjának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG