Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én

Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón

Moszkva szerint eloltották a tüzet a cirkálón, amely nem süllyedt el, a legénységet kimenekítették. Az orosz erők azt állítják, hogy átvették az ellenőrzést Mariupol felett, az ukrán vezetés szerint azonban csapataik kitartanak.

  • Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón, amely nem süllyedt el.
  • Hamburgban is lefoglaltak egy orosz oligarchához köthető szuperjachtot.
  • A Kreml szerint Putyin mérlegeli, hogy mit tegyen, ha Finnország vagy Svédország csatlakozik a NATO-hoz.
  • Több mint tízezren érkeztek Magyarországra április 13-án Ukrajnából.
    Az Egyesült Államok további nyolcszázmillió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának.
  • Oroszország legitim célpontként tekint a NATO ukrajnai fegyverszállítmányaira​.
17:05 2022.04.14.

IMF: Az ukrajnai háború visszaveti a növekedést, a globális gazdaság darabjaira hullhat

Az ukrajnai háború arra készteti a Nemzetközi Valutaalapot, hogy visszanyesse a 2022-re és 2023-ra vonatkozó globális növekedési előrejelzéseket, a magasabb élelmiszer- és energiaárak ugyanis nyomás alá helyezik a törékeny gazdaságokat – mondta Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója csütörtökön.

Az ukrán erők által felrobbantott híd 2022. április 14-én
Az ukrán erők által felrobbantott híd 2022. április 14-én

Georgieva az IMF és a Világbank jövő heti, tavaszi ülését előkészítő beszédében kijelentette, hogy az alap összesen 143 gazdaság növekedési kilátásain rontott – ezek a világgazdaság termelésének 86 százalékát képviselik, de azt mondta, hogy a legtöbb ország fenntartja a pozitív növekedést.

Georgieva, aki korábban arra figyelmeztetett, hogy a háború elviheti az idei növekedést, azt mondta, hogy Ukrajna orosz inváziója „rengéshullámokat indított el az egész földkerekségen”, és hatalmas visszaesést okozott a továbbra is tomboló Covid–19-világjárványból kilábalni próbáló országoknak.

„Leegyszerűsítve: válsággal állunk szemben egy válság csúcsán – mondta Georgieva a washingtoni Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért előtt. – Gazdasági értelemben a növekedés csökken, az infláció pedig nő. Emberi értelemben az emberek jövedelme csökken, a nehézségek pedig nőnek.”

16:26 2022.04.14.

15:53 2022.04.14.

Moldova ottani toborzással vádolja az orosz hadsereget

Nicu Popescu
Nicu Popescu

Moldova csütörtökön azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy moldovai állampolgárokat próbál toborozni. Néhány nappal ezelőtt a brit katonai hírszerzés közölte, hogy Moszkva a szakadár Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság régióban toborozva próbálja feltölteni Ukrajnában harcoló erőit.

A Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság egy olyan, oroszbarát szakadárok kezén lévő keskeny földsáv, amely Moldova keleti részén húzódik, körülbelül negyven kilométerre az ukrajnai Odessza kikötőtől.

„Az ilyen akciók nem segítik elő mindannyiunk, polgártársaink, a családunk békéjét. Az ilyen dolgok nagyon veszélyesek, és meg kell állítani őket” – mondta Nicu Popescu moldovai külügyminiszter.

További részleteket nem árult el, de azt mondta, hogy a moldovai külügyminisztérium tisztviselői rendszeresen találkoztak Oroszország nagykövetével, és Moldova álláspontja az ügyben kristálytiszta.

Az orosz külügyminisztérium egyelőre nem reagált.

15:16 2022.04.14.

Franciaország harminchárom, orosz tulajdonú ingatlant fagyasztott be

Nizza, a francia Riviéra fővárosa (képünk illusztráció)
Nizza, a francia Riviéra fővárosa (képünk illusztráció)

A francia kormány közölte, hogy befagyasztott harminchárom olyan ingatlant a francia Riviérán, Párizsban és másutt, amelyek az ukrajnai háború miatt szankciók alá eső orosz oligarchák tulajdonában vannak.

A pénzügyminisztérium a héten közzétette a Franciaországban befagyasztott, orosz tulajdonú ingatlanok frissített listáját, rajta egy, a Földközi-tengerre néző luxuskastéllyal Antibes városában, amely állítólag Roman Abramovics orosz milliárdos tulajdona.

A harminchárom ingatlan összértéke becslések szerint több mint félmilliárd euró. A lefoglalt vagy elkobzott vagyontól eltérően a befagyasztott vagyontárgyak továbbra is a tulajdonosok birtokában maradnak, továbbra is élhetnek bennük, ám nem adhatják el és nem adhatják bérbe.

A Franciaországban befagyasztott vagy lefoglalt orosz vagyon összértéke jelenleg megközelíti a 24 milliárd eurót, ennek zömét, közel 23 milliárd eurót az orosz jegybank befagyasztott pénzügyi eszközei teszik ki. A pénzügyi eszközökön és ingatlanokon kívül a francia hatóságok három jachtot és négy szállítóhajót, valamint hat helikoptert és három műalkotást is befagyasztottak vagy lefoglaltak.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG