Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Landolás után robbant fel a SpaceX Starship rakétája


A SpaceX Starship SN10 nevű rakétája robban fel a földet érés után Texasban, 2021. március 3-án.
A SpaceX Starship SN10 nevű rakétája robban fel a földet érés után Texasban, 2021. március 3-án.

Az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX vállalat Starship rakétájának prototípusa sikeresen landolt Texasban a nagy magasságú tesztrepülés végén. De alighogy földet ért, néhány perc múlva már fel is robbant.

A SpaceX SN10 névű új generációs űrjárműve március 3-án szállt le a texasi Boca Chicában. Ez sikernek számít, hiszen eddig már két elődje is tűzgolyóvá vált még a landolás során.

A pilóta nélküli SN10 három metánégető Raptor-motor segítségével szállt fel Texas déli csücskéből. Majd vízszintesen ereszkedett le és épp időben fordult függőleges pozícióba a leszálláshoz.

A lövedék-alakú rakéta ezúttal érintetlen maradt egészen a leszállás pillanatáig, de akkor a rakéta alja körül tűz keletkezett és a Starship felrobbant a leszállópályán.

A SpaceX nem kommentálta azonnal, hogy pontosan milyen hiba léphetett fel. Mindenesetre Elon Musk vezérigazgató a jó oldalát nézte az esetnek.

„Az SN10 Starship egy darabban landolt!" – tette közzé Musk a Twitteren.

A SpaceX-et alapító milliárdos, Elon Musk.
A SpaceX-et alapító milliárdos, Elon Musk.

A SpaceX 2023-ra tervezi az első Hold-körüli útját

Az amerikai vállalat több 50 méter magas Starship prototípussal rendelkezik, amelyeknek jelenleg az összeszerelése folyik.

A SpaceX azt tervezi, hogy a rakéta felváltja majd a cég jelenlegi Falcon-rakétáját, amely rendszeresen hajt végre pilótával ellátott vagy pilóta nélküli missziókat a NASA és az amerikai hadsereg részére.

Musk szerint a Starship képes lesz műholdakat orbitális pályára állítani; utasokat szállítani mind a földi, mind a távolabbi, például akár a marsi célállomásokra is.

A SpaceX 2023-ra tervezi Maezava Juszaku japán online divatkereskedésből meggazdagodott milliárdos Hold-körüli túráját, aki egy Starship űrhajóban nyolc másik emberrel vesz majd rész az űrutazáson.

Maezava a héten kezdte el fogadni azok jelentkezését, akik szívesen részt vennének a kalandban.

A Starship - számos más űrtársasággal versenyben - egy olyan leszállórendszeren dolgozik, amellyel könnyen letehetik az űrhajósokat a Hold felszínére.

Készült a BBC, az AP és az AFP tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG