Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lassan ezer koronavírusos beteg szorul egyszerre lélegeztetőgépre


Oltásért sorakoznak a jelentkezők a megyei központi kórház folyosóján, Miskolcon, 2021. február 6-án.
Oltásért sorakoznak a jelentkezők a megyei központi kórház folyosóján, Miskolcon, 2021. február 6-án.

Nyolcezer fölé emelkedett a regisztrált új fertőzöttek száma és 900 fölé lélegeztetőgépre szorulóké. Sikerült beoltani majdnem újabb 50 ezer embert az állam csütörtöki adatai szerint, és csökkent a kórházban ápoltak száma is, 172 újabb halálos áldozat mellett.

Csütörtökön 8 312 új koronavírusos megbetegedést azonosított a magyar állam az országban, ami új csúcsot jelent. A napi azonosított új fertőzöttek száma önmagában kevesebbet árul el, de a többnapos mozgóátlagok alapján is folyamatosan erősödni látszik a járvány az országban. 8 329 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 911-en vannak lélegeztetőgépen.

A lélegeztetőgépre szorulók száma is folyamatosan nőtt az elmúlt időszakban. Merkely Béla decemberben egyébként még arról beszélt, hogy Magyarországon "békeidőben" egyszerre csak ezer koronavírusos beteg lélegeztetőgépes ápolásához volt elég kapacitás. Pedig a járvány előtt is kétezer lélegeztetőgép volt az országban.

Viszont a kórházban gyógyulók száma minimális csökkenést mutat. Ettől jó eséllyel nem független, hogy 172 újabb halálos áldozatot is bejelentettek. A járvány közvetlen áldozatainak száma így már 16,5 ezer embernél jár.

Csütörtökre alig kevesebb, mint 50 ezer új embert is beoltottak. Így 1 149 557 főre nőtt azok száma, aki legalább egy oltást kaptak. Orbán Viktor viszont húsvétra 2,5 millió beoltottat tervezett, ahhoz pedig még mindig túl lasú az oltási ütem, hogy ez április 4-ig megvalósuljon. Napi átlagban bőven 50 ezer feletti számot kellene tudni teljesíteni ehhez.

Mire lesz jó a magyar oltási igazolás?

Egyelőre a kormány se tudja, hogy mire lesz jó pontosan a hazai oltási igazolás. Ahogy az sem világos még, hogy külföldre lehet-e majd utaznia annak, akinek csak az EU-ban nem engedélyezett oltást adtak be.

A papír hivatalos neve egyébként védettségi igazolás, és azok döntő része is megkapja, akik már átestek a betegségen. Asbóth Márton, a TASZ munkatársa podcastunkban részletesebben is elmagyarázta, hogy milyen lehetőségekkel járhat egy ilyen állami dokumentum.

Az oltottaknak járhat jutalom, de a kimaradóknak büntetés nem
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:20:43 0:00

Csehországban a nagyobb ellenőrzés felé hajlanak

A cseh kormány, Jan Blatny egészségügyi miniszter és Irena Storova, az állami gyógyszerellenőrzési hivatal (SÚKL) vezetője is elutasította, hogy a szükséges gyógyszeradatok hiányában is beadják az orosz vagy kínai vakcinát a cseheknek.

Nem zárkóznak el a keleti termékektől, de az EU-s gyógyszerfelügyelet vizsgálata és jóváhagyása nélkül nem fogják használni a lakosságon.

„Személyesen felelősek a Covid-19 betegségben Csehországban elhunytak haláláért”

vádolta meg erre a két megnevezett tisztségviselőt Milos Zeman cseh elnök.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG