Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az egészségügyi miniszter lemondását követeli a cseh elnök az orosz vakcinák miatt


Milos Zeman cseh elnök egy belgrádi sajtótájékoztatón, 2019. szeptember 11-én.
Milos Zeman cseh elnök egy belgrádi sajtótájékoztatón, 2019. szeptember 11-én.

Kirúgatná Milos Zeman cseh elnök az egészségügyi minisztert, amiért elutasította az orosz koronavírus-vakcina bevezetését. Zeman minél előbb alkalmazná a Szputnyikot, a szaktárca viszont megvárná az európai gyógyszerhatóság engedélyét.

„Személyesen felelősek a Covid-19 betegségben Csehországban elhunytak haláláért” – ezt mondta egy interjúban a cseh államfő, Milos Zeman Jan Blatny egészségügyi miniszterről, valamint Irena Storováról, az állami gyógyszerellenőrzési hivatal (SÚKL) igazgatójáról. Mindketten azzal váltották ki az elnök rosszallását, hogy elutasítják a Szputnyik V orosz vakcina és a kínai Sinopharm azonnali felhasználását. Zeman március 22-én találkozik majd a kormányfővel, Andraj Babissal, akinek, mint mondta, javasolni fogja a két tisztviselő menesztését.

Korábban Zeman is ellenezte

Az egészségügyi miniszter és a cseh gyógyszerhatóság vezetője nem zárkózik el egészen a keleti vakcináktól, de azt képviselik, hogy az orosz és a kínai oltóanyagot csak azután használják, ha azokat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyta.

Nem sokkal korábban egyébként még ugyanezt az álláspontot képviselte a cseh kormány és az államfő is. Február 16-án miniszterelnök tanácsadója CNN Prima News hírtévé műsorában azt mondta, „a cseh SÚKL-nak és az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) mindenképp jóvá kellene hagyni az oltóanyagot, de egyszerűen egy ilyen döntéshez adatokra van szükségünk. Ez a döntő momentum. Aztán, hogy azok a adatok rendben vannak vagy nincsenek rendben, már el fogjuk tudni dönteni, de logikusan nézve, ha nem állnak rendelkezésre adatok, akkor azt a vakcinát nem használhatjuk”. Zeman maga pedig hangsúlyozta, hogy őt a Pfizer-vakcinával oltották be.

Zeman friss interjújában nem mondta el, miért változott ennyire gyökeresen az álláspontja az oltásokkal kapcsolatban, bár azt megjegyezte, hogy Magyarországon már elkezdték alkalmazni az orosz oltóanyagot, és hamarosan Szlovákiában is elindulhat a Szputnyik oltások beadása. Hangsúlyozta azt is, hogy Csehország ajánlatot kapott az orosz gyártótól, hogy itteni és német gyárakban is előállíthassák a vakcinákat.

A cseh elnök egyébként február végén a CNN-nek azt mondta, Vlagyimir Putyinnal tárgyalt, akivel meg is egyezett az orosz vakcinák behozataláról.

"Orosz rulett"

Christa Wirthumer-Hoche, az EMA igazgatótanácsának elnöke március 9-én azt mondta, az EU-tagállamoknak ugyan joguk van bevezetni az EMA által eddig nem ellenőrzött vakcinákat, ám ez „az orosz ruletthez hasonló”, hiszen még nem ért véget a szükséges minőségellenőrzésük. Válaszul az orosz külügy szóvivője „elfogadhatatlannak” nevezte a kijelentést.

A hivatalos statisztikák szerint a 10,7 milliós Csehországban mintegy 903 ezer személy kapott koronavírus elleni oltást. Az országban eddig csak a nyugati vakcinákat alkalmazták, az oltóanyagok 70 százalékát a Pfizer/BioNTech-vakcina teszi ki.

Az orrba döfős teszt helyett itt a gargalizálós
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Nem mondanak le

Csehországban február közepétől kezdve okozott egyre több fertőzést a koronavírus-járvány harmadik hulláma, megközelítve a téli második hullám súlyosságát. Március óta már lassulni látszik járvány terjedése, bár az elmúlt egy héten még így is mintegy 70 ezer új fertőzést jelentettek, és továbbra is kritikus a kórházak leterheltsége. Csehországban eddig 22 147 ember halt meg a járvány miatt.

Jan Blatny és Tomás Petrícek azzal reagáltak Zeman bejelentésére, hogy nem kívánják megváltoztatni eddigi véleményüket és nem mondanak le. „Továbbra is kitartok amellett, hogy csak az EU-ban jóváhagyott vakcinákkal fogunk oltani” – mondta az egészségügyi miniszter. „Tudom, hogy az orosz és a kínai vakcina elutasítása miatt szálka vagyok az elnök szemében. Az sem tetszik neki, hogy elutasítom az oroszok részvételét a Dukovany atomerőmű kibővítésére kiírandó pályázatban” – nyilatkozta.

XS
SM
MD
LG