Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lavrov: Oroszország nyitott a tárgyalásra a Nyugattal, komoly javaslatra vár


Szergej Lavrov sajtóértekezletet tart New Yorkban az ENSZ 77. közgyűlésének idején, 2022. szeptember 24-én
Szergej Lavrov sajtóértekezletet tart New Yorkban az ENSZ 77. közgyűlésének idején, 2022. szeptember 24-én

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden azt mondta, hogy Moszkva nyitott a megbeszélésekre a Nyugattal az ukrajnai háborúról, de még nem kapott komoly tárgyalási javaslatot.

Az állami tévének adott interjúban Lavrov arról beszélt, hogy Oroszország hajlandó felvenni a kapcsolatot az Egyesült Államokkal vagy Törökországgal, hogy megbeszéljék, hogyan lehetne befejezni a már nyolcadik hónapja folyó háborút.

Lavrov a szeptember eleje óta elszenvedett sorozatos vereségek után hangsúlyozta Oroszország tárgyalások iránti fogékonyságát, amelyek Ukrajna javára billentették a konfliktus menetét.

Lavrov azt mondta, hogy a tisztviselők, köztük a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby közölte, hogy az Egyesült Államok nyitott a tárgyalásokra, de Oroszország elutasította.

„Ez hazugság – mondta Lavrov. – Nem kaptunk komoly ajánlatot a kapcsolatfelvételre.”

Arról is beszélt, hogy Oroszország nem utasítja el Vlagyimir Putyin elnök találkozóját Joe Biden amerikai elnökkel a G20 november közepén Indonéziában tartandó csúcstalálkozóján, és megfontolja a javaslatot, ha kap.

„Többször elmondtuk, hogy soha nem utasítjuk el a találkozót. Ha lesz javaslat, megfontoljuk” – fogalmazott Lavrov.

Arról a lehetőségről, hogy Törökország legyen a házigazdája a tárgyalásoknak Oroszország és a Nyugat között, Lavrov azt mondta, Moszkva hajlandó meghallgatni minden javaslatot, de előre nem tudja megmondani, hogy eredményre vezet-e.

Hozzátette, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek lehetősége lesz javaslatokat tenni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amikor a héten mindketten Kazahsztánba látogatnak.

Lavrov megjegyezte, hogy március végén megszakadtak a közvetlen tárgyalások Oroszország és Ukrajna között. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kizárta, hogy szóba álljon Putyinnal, miután Oroszország múlt hónapban bejelentette négy, általa részben megszállt ukrán régió annektálását.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG