Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leállították a fakivágást tíz lengyelországi erdőben


Fákat szállító teherautó az Európa utolsó őserdejének számító Białowieżában 2018. február 15-én
Fákat szállító teherautó az Európa utolsó őserdejének számító Białowieżában 2018. február 15-én

Az új lengyel kormány tavalyi választási kampányígéretének megfelelően a fakivágás leállítására utasította az ország tíz legbecsesebb erdejében az illetékes állami vállalatot.

„A fakivágás leállításáról döntöttünk a legértékesebb erdős területeken. Ideje kivonni a fűrészeket a lengyel erdőkből” – közölte Paulina Hennig-Kloska klímaügyi miniszter hétfőn.

A tárca e határozata hat hónapig lesz érvényben. Ez az első lépés ahhoz, hogy rendszerszintű megoldást találjanak az erdőirtás további korlátozására.

Ehhez kapcsolódóan: Az utolsó európai őserdő a politika viharaiban

Friss felmérések szerint a lengyelek háromnegyede van azon a véleményen, hogy vissza kell szorítani a fakivágást.

Donald Tusk régi-új kormányfő többször is hangoztatta, hogy meg akarják erősíteni az erdők védelmét.

Decemberben több mint száz környezetvédelmi szervezet sürgetett fakivágási moratóriumot az ország legbecsesebb erdeiben.

Az illetékes állami vállalat több mint hétmillió hektárnyi erdőt kezel az országban, ennek 1,5 százalékát érinti a bejelentett tilalom.

Ehhez kapcsolódóan: Kutatók szerint a lengyel–belarusz határkerítés veszélyezteti a hiúzpopulációt

Hennig-Kloska arról számolt be, hogy a kormány támogatja a nemzeti parkok területének növelését és újabbak létrehozását.

Noha Lengyelország az Európai Bíróság 2018-as ítéletének nyomán leállította a nagymértékű fakivágást az Európa utolsó őserdejének számító Białowieżában, három évvel később újrakezdődött az irtás.

Egy másik ügyben a luxembourgi székhelyű bírói testület tavaly kimondta, hogy a lengyel erdőtörvény nem felel meg az EU-s jognak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG