Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legfeljebb egy hónapig húzná ki jövedelem nélkül a magyar lakosság 61 százaléka egy felmérés szerint


Vásárlók és árusok a Bosnyák téri Vásárcsarnok szabadtéri piac részén a Csömöri útnál 2022. július 2-án
Vásárlók és árusok a Bosnyák téri Vásárcsarnok szabadtéri piac részén a Csömöri útnál 2022. július 2-án

Nincs tartaléka a magyarok többségének, az alapfokú végzettségűek 56 százaléka és a nők 49 százaléka hónapról hónapra él. Ez derül ki abból az ezer fős reprezentatív internetes kutatásból, amit a Portfolio megbízásából készített a Datalyze. A felmérés alapján a magyarok 31 százaléka érzi magát anyagilag biztonságban.

A felmérés a jelenlegi megtakarítási szokásokat és attitűdöket, a megtakarítások és befektetések világáról meglévő ismereteket, valamint a jövő fizetőeszközére és a pénzügyek intézésére vonatkozó várakozásokat vizsgálta.

A válaszok elemzéséből az derül ki, hogy Magyarországon a lakosság mindössze 31 százaléka érzi magát anyagi biztonságban nagyjából vagy teljesen, 69 százalék viszont nem igazán, vagy egyáltalán nem.

A legveszélyeztetettebb csoportok közül a nők 41 százaléka, a 40-64 év közöttiek 42 százaléka valamint az alapfokú végzettségűek 44 százaléka választotta a legrosszabb opciót, vagyis azt, hogy megítélése szerint egyáltalán nincs anyagi biztonsága.

A válaszadók mindössze 18 százalékának van hat hónapra elegendő pénzügyi tartaléka, 61 százalékuk viszont legfeljebb egy hónapig húzná ki jövedelem nélkül. Az alapfokú végzettségűek 56 százaléka és a nők 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hónapról hónapra él.

A válaszadók 61 százalékának egyáltalán nincs rendszeres megtakarítása.

A pénznemről alkotott jövőképre adott válaszok alapján a válaszadók 58 százaléka szerint 20 év múlva már euróval fogunk fizetni Magyarországon, és a legtöbben a felsőfokú végzettségűek körében várják az euró bevezetését.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG