Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erősödnek a recessziós félelmek Európában


Az adatok alapján a német gazdaság állta a sarat, de ez nem jelenti azt, hogy képes lesz elkerülni a recessziót (képünk illusztráció)
Az adatok alapján a német gazdaság állta a sarat, de ez nem jelenti azt, hogy képes lesz elkerülni a recessziót (képünk illusztráció)

A váratlanul kedvező harmadik negyedéves német növekedési adatok ellenére erősödik a félelem, hogy Európa gazdasága a magas infláció és az energiaválság miatt hamarosan recesszióba kerül.

Meglepetést okozott az elemzők körében, hogy Németország bruttó hazai terméke (GDP) az idei harmadik negyedévben 0,3 százalékkal bővült, elsősorban a fogyasztói kiadások emelkedése miatt. A második negyedévben mindössze 0,1 százalékos növekedést regisztráltak, és a szakemberek most 0,2 százalékos csökkenésre számítottak.

„A német gazdaság állta a sarat a folytatódó koronavírus-járvány, a beszállítói láncok zavarai, az árak emelkedése és az ukrajnai háború ellenére” – írta friss jelentésében a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

„A mai pozitív növekedési adatok meglepetést jelentenek. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a német gazdaság képes lesz megelőzni a recessziót” – közölte Carsten Brzeski, az ING munkatársa.

„A visszaesés csak késik, nem marad el” – tette hozzá.

Berlinben jövő évre 0,4 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak.

Témába vág: Brüsszeli hatástanulmány: a szankciók működnek, az orosz gazdaság autarkiába fordul

Eközben a francia és a spanyol gazdaság növekedése jelentősen lelassult: az előző negyedévi 0,5, illetve 1,5 százalékot követően a július-szeptemberi időszakban 0,2 százalékkal bővült.

Maxime Darmet, az Allianz Trade közgazdásza úgy fogalmazott, hogy a francia növekedés az utolsó nekilendülést jelentheti a recesszió előtt. Mint mondta, a háztartások még ősszel várhatóan súlyosan meg fogják érezni a vásárlóerejük visszaesését.

Arról is írtunk korábban, hogy pörgeti a háború az európai inflációt.

Spanyolországban a lassuló növekedést jórészt az ingatlanszektor gyenge teljesítménye eredményezte, valamint az export és a beruházások mérséklődése. Az erős turisztikai szezon és a magas belső kereslet ugyanakkor egyelőre segített felszínen tartani a gazdaságot.

Szeptemberben rekordot ért el az infláció az euróövezetben, mértéke 9,9 százalékos volt az egy évvel korábbi számokhoz képest.

Több elemző ennek kapcsán arra figyelmeztetett, hogy a helyzet a közeljövőben rosszabbra fordulhat az ukrajnai fegyveres konfliktus okozta magas élelmiszer- és energiaárak miatt.

Az eurózóna recessziójának esélye egyre inkább a horizonton van – jelentette ki csütörtökön Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG