Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Légiriadó Ukrajna-szerte, drónokat lőttek le több helyen Oroszországban


Ukrán katonák lövik az orosz állásokat Donyeckben 2023. szeptember 26-án
Ukrán katonák lövik az orosz állásokat Donyeckben 2023. szeptember 26-án

Ukrajna keleti, déli és középső részén is megszólaltak éjszaka a légoltalmi szirénák. Eközben az orosz hatóságok arról számoltak be, hogy pilóta nélküli repülőgépek tucatjait szedték le három régióban.

Az ukrajnai Odesszai, Mikolajivi és Herszoni területen is légiriadót rendeltek el szerdára virradóra, a dnyipropetrovszki Krivij Rihből pedig robbanásokról érkeztek hírek.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint ez idő alatt harmincegy ukrán drónt semmisítettek meg a Belgorodi, Brjanszki és Kurszki terület felett.

Megakadályozták, hogy ukrán kommandósok kössenek ki a még 2014-ben illegálisan elcsatolt Krím félszigeten egy katonai motorcsónakkal és három jetskivel.

Független forrásból egyik bejelentés sem erősíthető meg egyelőre.

„Ez már nem megy sehova” – videókapcsolatos drónokkal lövik ki az ellenséget az ukrán pilóták
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:48 0:00

Eközben heves harcok voltak az ukrán hadsereg és a megszállók között a déli és a keleti országrészben, így a Donyecki, a Harkivi és a Zaporizzsjai területen is.

A kijevi vezérkar közölte, hogy zajlik az ellenoffenzíva a zaporizzsjai Melitopol és a donyecki Bahmut körzetében. Utóbbiban orosz előretörési kísérleteket is visszavertek.

„Az utóbbi 24 órában 43 közvetlen összecsapásra került sor a frontvonalon” – írták.

Ehhez kapcsolódóan: A szlovák választás eredménye az Ukrajna-fáradtság első valódi politikai megnyilvánulása

Joe Biden amerikai elnök kedden telefonon beszélt több fontos szövetségessel, akiket arról biztosított, hogy az Egyesült Államok továbbra is rendíthetetlenül ki fog állni Ukrajna mellett.

Andrzej Duda lengyel államfő szavai szerint amerikai kollégája abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a washingtoni kongresszus nem hagyja cserben a megtámadott országot, meglesz a szükséges támogatás a további katonai segítségnyújtáshoz.

„Mindannyian elkötelezettek vagyunk Ukrajna támogatásának folytatása mellett” – mondta Duda.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország az élelmiszerpiacokon is támadásba lendült

Hétvégén az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházában csak úgy kapott többséget a kormányzati leállást megelőző átmeneti költségvetés, hogy nem szerepeltek benne a szükséges összegek az ukrajnai támogatás folytatásához. Biden aláhúzta: arra számít, hogy a kongresszus külön jogszabályban fogadja majd el a segélyt.

Az amerikai elnök többek között a NATO főtitkárával, brit, francia, japán, kanadai, német, olasz és román vezetőkkel, illetve az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökével egyeztetett.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője ugyanakkor figyelmeztetett, hogy lényeges lenne felgyorsítani az egyelőre lassan haladó ukrán ellentámadást még a tél beállta előtt. „Az idő nem a barátunk” – mondta.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG