Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Légiriadó Ukrajna-szerte, Zelenszkij repülőgépeket, rakétákat kér


Leopard 2 tank egy NATO-hadgyakorlaton Münster környékén 2019. május 20-án
Leopard 2 tank egy NATO-hadgyakorlaton Münster környékén 2019. május 20-án

Ukrán tisztviselők csütörtökön közölték, hogy Oroszország újabb támadási hullámot indított az ország ellen rakétákkal és öngyilkos drónokkal.

Országszerte megszólaltak a légvédelmi szirénák. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere közölte, hogy egy ember meghalt, két másik pedig megsérült a fővárosban az orosz légicsapások következtében január 26-án hajnalban. „Egy halottról és két sebesültről tudunk” – írta Telegramon, hozzátéve, hogy a sérülteket az orvosok kórházba szállították. További részleteket nem árult el.

A támadások azután indultak, hogy Németország és az Egyesült Államok szerdán bejelentették: fejlett harckocsikat küldenek Ukrajnába. Egy szakértő páncélozott ütőerőnek nevezte a felajánlást, amely segíthet Kijevnek kitörni a katonai patthelyzetből az orosz invázió 12. hónapjában.

Közben a heves harcok szünet nélkül folytatódnak keleten, ahol az orosz erők egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az ukrán védőkre.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki adminisztráció vezetője Telegramon azt írta, hogy „az első orosz rakétákat már lelőtték”, de hogy hol, arról nem tett említést.

A hatóságok arra kérték a polgárokat, hogy ne hagyják figyelmen kívül a veszélyjelzést, és maradjanak az óvóhelyen.

A DTEK villamosenergia-ipari cég közölte, hogy rakétatámadás veszélye miatt vészhelyzeti áramszünetek vannak Kijevben és a főváros környéki régióban, valamint Odessza és Dnyipropetrovszk térségében.

Volodimir Zelenszkij elnök néhány órával azután, hogy Németország és az Egyesült Államok ígéretet tett Kijevnek fejlett harckocsik szállítására, arra szólította fel Ukrajna nyugati szövetségeseit, hogy szállítsanak nagy hatótávolságú rakétákat és katonai repülőgépeket is az ország légvédelmének megerősítésére.

Zelenszkij január 25-én szokásos éjszakai videóbeszédében azt mondta, hogy most fontos „előrelépni a repülőgépek szállításában Ukrajnának”.

A fronton is nagy a nyomás

A harctéren az ukrán erőket továbbra is folyamatos nyomás alatt tartják az orosz támadások keleten, különösen a donyecki Bahmutban és Avdijivkában, valamint a luhanszki Cservopopjivkában – áll az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának január 26-i napi jelentésében.

Az ukrán erők 24 drónt semmisítettek meg, köztük 15-öt Kijev felett, ezeket mind éjjel lőtték ki az oroszok – közölte a vezérkar, újabb orosz légitámadások veszélyére figyelmeztetve.

„A jelentős veszteségek ellenére az ellenség nem hagyta abba támadó akcióit” – jelezte a vezérkar, hozzátéve, hogy az ukrán védők Limanban, Kupjanszkban, Zaporizzsjában és Herszonban is visszaverték a támadásokat.

Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes január 25-én arról számolt be, hogy Oroszország fokozta offenzíváját Bahmut közelében, ahova „nagyon sok katonát és fegyvert” telepített, és amely a 11 hónapja tartó invázió feszültséggócává vált. „Az ellenség fokozza a nyomást a front bahmuti és a vuhledari szektorában” – tette hozzá.

Január 25-én ukrán tisztviselők is elismerték, hogy elveszítették az oroszokkal szemben a Donyecki területen fekvő sóbányavárost, Szoledárt. Közben sok katonai szakértő tavaszi orosz offenzívát jósol a térségben.

Ehhez kapcsolódóan: Németország bejelentette, hogy harckocsikat szállít Ukrajnába

Gyorsan és sokat és mást is

Berlin és Washington a NATO-szövetségesek között hónapokig tartó heves vita után megállapodott abban, hogy tankokat szállítanak Ukrajnának, remélve, hogy segíthetnek megfékezni a várható orosz előretörést.

Zelenszkij méltatta a szövetségesek elkötelezettségét a fejlett harckocsik szállítására, és sürgette őket, hogy gyorsan biztosítsanak sok tankot.

„A kulcs most a gyorsaság és a mennyiség. Gyorsaság az ukrán erők kiképzésében, gyorsaság a tankok szállításában, és a tankok száma” – mondta. „Tanköklöt” kell létrehoznunk, „a szabadság öklét”.

„Nagyon fontos, hogy védelmi együttműködésünk más vonatkozásaiban is előrelépés történjen” – mondta Zelenszkij.

„Meg kell nyitni a nagy hatótávolságú rakéták szállítását is Ukrajnának. Ez fontos – a tüzérségi együttműködésünket is ki kell terjeszteni, be kell lépni Ukrajna repülőgép-ellátásába. Ez egy álom. Ez a feladat.”

Joe Biden elnök január 25-én közölte, hogy az Egyesült Államok 31 csúcstechnológiás Abrams tankot küld, és szerinte ez nem jelent veszélyt Oroszországra.

Moszkva ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy veszélyes provokációnak tartja a fejlett nyugati harckocsik Ukrajnába szállítását.

Három hónapon belül

A Fehér Házban Biden azt mondta, hogy a NATO Ukrajnának szánt tankjai segíteni fognak „manőverezési képességük javításában a nyílt terepen”.

Annak bizonyítékaként méltatta Németország hasonló bejelentését, hogy „Németország valóban feljebb lépett”.

Olaf Scholz német kancellár néhány órával korábban közölte, hogy Berlin 14 Leopard 2 harckocsit szállít Ukrajnának, és hozzájárul ahhoz, hogy harmadik országok saját, német gyártmányú Leopardjaikat reexportálják.

Scholz azt mondta, a január 25-én jóváhagyott döntés elvi alapon született, válaszul az indokolatlan orosz invázióra.

Boris Pistorius német védelmi miniszter hozzátette, hogy az első Leopard tankok három hónapon belül Ukrajnában lehetnek.

Eltüntették a dnyiprói támadás áldozatainak emlékhelyét Moszkvában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:54 0:00

Készült a Reuters, az AP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG