Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legyen vége az elnyomásnak! – Új európai szankciók Belarusz ellen


Tüntetés Lukasenka ellen a spanyolországi Malagában, 2021. május 29.
Tüntetés Lukasenka ellen a spanyolországi Malagában, 2021. május 29.

Az Európai Unió meghozta a belarusz gazdaság kulcsfontosságú ágazataira és az autoriter vezető, Aljakszandr Lukasenka rezsimjének fő bevételi forrásaira, így a műtrágyaexportra, a dohányiparra, a kőolajra és a petrolkémiai termékekre kirótt szankcióit.

Az unió 27 országának vezetői június 24-én, Brüsszelben tartott ülésükön megismételték felszólításukat az összes belarusz politikai fogoly és önkényesen őrizetbe vett személy azonnali szabadon bocsátására. „A civil társadalom és a független média elnyomásának megszüntetését” követelték – ahogy fogalmaztak – Európa utolsó diktatúrájában.

Lukasenka rendszere nemzetközi nyomás alatt áll, mióta a vitatott választások nyomán, 2020 augusztusában brutális leszámolási hullámot indított a politikai ellenzék és a független média ellen.

A tüntetők azt mondták, hogy a választásokat elcsalták, míg az EU, az Egyesült Államok és más országok nem voltak hajlandók elismerni a szavazás hivatalos eredményét, és nem tartják az ország törvényes vezetőjének Lukasenkát.

Célpontban a rezsim túlélését szolgáló vállalkozások

A válság szintet lépett május 23-án, amikor a belarusz hatóságok egy katonai repülőgéppel Minszkbe kényszerítették a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, amit számos ország „állami gépeltérítésnek” tekint. Miután a repülőgép, amelyet azelőtt térítettek el, hogy elhagyta volna a belarusz légteret, földet ért, a bűnüldöző szervek egyből letartóztatták Raman Prataszevics ellenzéki bloggert és orosz barátnőjét.

„Tekintettel az incidens súlyosságára és a komoly emberi jogi jogsértések terjedésére Belaruszban, valamint a civil társadalom, a demokratikus ellenzék és az újságírók, illetve a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek erőszakos elnyomására, további célzott gazdasági intézkedéseket kell hozni” – közölték az EU vezetői egy külön dokumentumban.

Az EU-csúcs elhatározása szerint az uniónak további korlátozásokat kell bevezetnie a fegyverek, kőolajtermékek, kálium-klorid (káliumműtrágyák) és a dohánytermékek előállításához vagy gyártásához használt áruk kereskedelmét illetően.

Mennyi pénzzel támogatta Oroszország Belaruszt?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:39 0:00

Korlátoznák a hozzáférést az elnyomás eszközeihez is

„Elsősorban az internet, valamint a mobil- vagy vezetékes hálózatokon folytatott telefonos kommunikáció figyelemmel kísérésére vagy lehallgatására szánt berendezések, technológia vagy szoftver értékesítését, szállítását, átadását vagy kivitelét” kell megtiltani, „a kettős felhasználású termékek katonai felhasználásra és meghatározott belarusz személyeknek, szervezeteknek vagy szerveknek történő értékesítése, szállítása vagy átadása” mellett.

A pénzügyi szankciók magukban foglalják a belarusz kormány, valamint a belarusz állami tulajdonú pénzügyi intézmények és jogalanyok hozzáférésének korlátozását az uniós tőkepiacokhoz, valamint a kormány, az állami szervek és ügynökségek biztosításának és viszontbiztosításának tilalmát.

Tilos bármilyen folyósítás vagy kifizetés az Európai Beruházási Bankon keresztül az EBB és Fehéroroszország vagy annak bármilyen hatósága között meglévő megállapodások alapján, illetve azokkal kapcsolatban.

A tagállamoknak másokat is korlátozásokra kell bírniuk

A tagállamoknak emellett „intézkedéseket kell tenniük annak érdekében, hogy korlátozzák Belaruszban azoknak a multilaterális fejlesztési bankoknak a ténykedését, amelyeknek ők maguk a tagjai”.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada korábban már rendelt el büntető intézkedéseket Belarusszal szemben a Ryanair járatának eltérítése miatt, ideértve a vagyonbefagyasztást és a vízumtilalmat, amelyet Lukasenka adminisztrációjának több tucat tisztviselője, törvényhozója és minisztere, valamint családtagjaik, illetve belarusz szervezetek ellen vezettek be.

Az EU megtagadta mindemellett a belarusz légi fuvarozók által üzemeltetett repülőgépeknek a leszállást és felszállást az unióban, vagy akárcsak az átrepülést a területe fölött.

A nyugati szankciók korábbi körei az egyes intézményeket és Lukasenka belső körét is sújtották, amiért a belarusz hatóságok brutálisan léptek fel az ellenzékkel szemben a tavalyi, vitatott elnökválasztás után.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG