Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lelőttek az azeriek egy orosz helikoptert az örmény légtérben


A lelőtt orosz MI-24-es roncsai.
A lelőtt orosz MI-24-es roncsai.

Azerbajdzsán bocsánatot kért az incidens miatt Oroszországtól és kártérítést ajánlott fel a lelőtt gépért.

Az orosz védelmi tárca korábban arról számolt be, hogy hordozható légvédelmi rakétával lelőttek egy Mi-24-es orosz katonai helikoptert Örményország légterében, a hegyi-karabahi hadszíntértől távol, a Nahicseván azeri exklávé felőli örmény-azeri határ közelében. A legénység két tagja meghalt, egy megsérült.

A helikopter a 102-es orosz bázis egy gépkocsioszlopát kísérte. Oroszország kulcsfontosságú szövetségese és katonai szállítója Örményországnak, amely konfliktusban van a szomszédos Azerbajdzsánnal a szakadár térségében, Hegyi-Karabahban.

Felvonuló tömegek Bakuban: győzelmet ünnepeltek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:49 0:00

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közben arról beszélt, hogy Oroszország szeretne aktívabban részt venni karabahi konfliktus rendezésében".

Az orosz elnök legutóbb szombaton egyeztetett a konfliktusról a francia elnökkel. Az egyeztetést, amelybe később bevonták a török elnököt is, az úgynevezett minszki csoport kezdeményezte, amelynek tagja Oroszország és Franciaország is. A nemzetközi szervezet a karabahi konfliktus szeptemberi fellángolása óta többször próbálta elérni, hogy az örmény enklávé ellenőrzéséért harcoló Azerbajdzsán és Örményország kössön tűzszünetet, és kezdjenek béketárgyalásokba, egyelőre sikertelenül.

A legutóbbi tárgyaláson Emmanuiel Macron aggodalmát fejezte ki az egyre hevesebbé váló harcok miatt, ahol értesülése szerint az azeri oldalon már nemcsak a dél-kaukázusi állam katonái harcolnak, hanem a szíriai és líbiai háborút megjárt zsoldosok és önkéntesek is.

XS
SM
MD
LG