Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Macronnal egyeztetett Hegyi-Karabahról, de Erdogant is felhívta az orosz elnök


Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai válságról rendezett csúcstalálkozón.
Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai válságról rendezett csúcstalálkozón.

A tárgyalást a minszki csoport kezdeményezte, amelynek tagja Oroszország és Franciaország is. A nemzetközi szervezet a konfliktus szeptemberi fellángolása óta nem tudja elérni, hogy Azerbajdzsán és Örményország kössön tűzszünetet, és kezdjenek béketárgyalásokba.

A hegyi-karabahi konfliktusról egyeztetett az orosz, a török és a francia államfő. Emanuel Macron aggasztónak nevezte, hogy az azeri oldalon a szíriai és líbiai háborút megjárt fegyveresek is megjelentek.

Szombaton telefonkonferenciát tartottak Vlagyimir Putyin orosz elnök és Emmanuel Macron francia elnök részvételével, amelynek fő témája a hegyi-karabahi azeri-örmény háború volt.

A tárgyalást az úgynevezett minszki csoport kezdeményezte, amelynek tagja Oroszország és Franciaország is. A nemzetközi szervezet a konfliktus szeptemberi fellángolása óta többször próbálta elérni, hogy a hegyi-karabahi örmény enklávé ellenőrzéséért harcoló Azerbajdzsán és Örményország kössön tűzszünetet, és kezdjenek béketárgyalásokba, egyelőre sikertelenül.

A mostani tárgyaláson Macron aggodalmát fejezte ki az egyre hevesebbé váló harcok miatt, ahol elmondása szerint az azeri oldalon már nemcsak a dél-kaukázusi állam katonái harcolnak, hanem a szíriai és líbiai háborút megjárt zsoldosok és önkéntesek is. Macron szerint a minszki csoport országainak nyomást kellene gyakorolnia a felekre a konfliktus békés lezárása érdekében.

Egy törökországi közlemény szerint Putyin később felhívta Recep Tayyip Erdoğan török államfőt, aki azt mondta, a béketárgyalások elindítása előtt az örményeknek előbb ki kéne vonulni az „azeri terültekről”. Törökország a legtöbb államhoz hasonlóan Hegyi-Karabahot Azerbajdzsán részének tekinti, és nem ismeri el az enklávét de facto ellenőrző örmény államalakulatot.

Ellentmondó hírek egy kulcsfontosságú városról

A régióban szeptember 27-én újultak ki a harcok, amelynek azóta számos civil és katonai áldozata volt mindkét oldalon. Az örmények szerint eddig 1177 katonájuk esett el a harcokban, miközben a terület déli körülbelül harmadát már elfoglalta az azeri hadsereg.

A napokban az azeriek elérték az enklávé egyik legnagyobb városát, Susát, ami a térség egyik legfontosabb stratégiai pontja, elfoglalásával nyitva állna az út a karabahi főváros, Sztyepankert támadásához is.

lham Alijev azerbajdzsáni elnök azt állítja, hogy hogy csapataik a hétvégén elfoglalták a várost, az örmények ezt cáfolták, de azt megerősítették, hogy a környéken heves harcok folynak.

Készült a Reuters és az AFP alapján.
XS
SM
MD
LG