Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Macronnal egyeztetett Hegyi-Karabahról, de Erdogant is felhívta az orosz elnök


Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai válságról rendezett csúcstalálkozón.

A tárgyalást a minszki csoport kezdeményezte, amelynek tagja Oroszország és Franciaország is. A nemzetközi szervezet a konfliktus szeptemberi fellángolása óta nem tudja elérni, hogy Azerbajdzsán és Örményország kössön tűzszünetet, és kezdjenek béketárgyalásokba.

A hegyi-karabahi konfliktusról egyeztetett az orosz, a török és a francia államfő. Emanuel Macron aggasztónak nevezte, hogy az azeri oldalon a szíriai és líbiai háborút megjárt fegyveresek is megjelentek.

Szombaton telefonkonferenciát tartottak Vlagyimir Putyin orosz elnök és Emmanuel Macron francia elnök részvételével, amelynek fő témája a hegyi-karabahi azeri-örmény háború volt.

A tárgyalást az úgynevezett minszki csoport kezdeményezte, amelynek tagja Oroszország és Franciaország is. A nemzetközi szervezet a konfliktus szeptemberi fellángolása óta többször próbálta elérni, hogy a hegyi-karabahi örmény enklávé ellenőrzéséért harcoló Azerbajdzsán és Örményország kössön tűzszünetet, és kezdjenek béketárgyalásokba, egyelőre sikertelenül.

A mostani tárgyaláson Macron aggodalmát fejezte ki az egyre hevesebbé váló harcok miatt, ahol elmondása szerint az azeri oldalon már nemcsak a dél-kaukázusi állam katonái harcolnak, hanem a szíriai és líbiai háborút megjárt zsoldosok és önkéntesek is. Macron szerint a minszki csoport országainak nyomást kellene gyakorolnia a felekre a konfliktus békés lezárása érdekében.

Egy törökországi közlemény szerint Putyin később felhívta Recep Tayyip Erdoğan török államfőt, aki azt mondta, a béketárgyalások elindítása előtt az örményeknek előbb ki kéne vonulni az „azeri terültekről”. Törökország a legtöbb államhoz hasonlóan Hegyi-Karabahot Azerbajdzsán részének tekinti, és nem ismeri el az enklávét de facto ellenőrző örmény államalakulatot.

Ellentmondó hírek egy kulcsfontosságú városról

A régióban szeptember 27-én újultak ki a harcok, amelynek azóta számos civil és katonai áldozata volt mindkét oldalon. Az örmények szerint eddig 1177 katonájuk esett el a harcokban, miközben a terület déli körülbelül harmadát már elfoglalta az azeri hadsereg.

A napokban az azeriek elérték az enklávé egyik legnagyobb városát, Susát, ami a térség egyik legfontosabb stratégiai pontja, elfoglalásával nyitva állna az út a karabahi főváros, Sztyepankert támadásához is.

lham Alijev azerbajdzsáni elnök azt állítja, hogy hogy csapataik a hétvégén elfoglalták a várost, az örmények ezt cáfolták, de azt megerősítették, hogy a környéken heves harcok folynak.

Készült a Reuters és az AFP alapján.
XS
SM
MD
LG