Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott a Péterfy Sándor utcai kórház vezetői stílusa miatt bírált főigazgatója


Azt nem közölték, miért mondott le a Péterfy új főigazgatója és ki lesz az utóda
Azt nem közölték, miért mondott le a Péterfy új főigazgatója és ki lesz az utóda

Tóth László a Belügyminisztérium helyettes államtitkári posztjáról érkezett a VII. kerületi kórház élére, ahol nem sokkal kinevezése után fehérgalléros bűnözőknek nevezte egy vezetői értekezleten az orvosokat. A hétvégén zárult le az a vizsgálat, amelyet az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjének utasítására a Dél-pesti Centrumkórház folytatott le a Péterfyben kialakult munkahelyi légkör okainak feltárására.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a 24.hu portálnak megerősítette, hogy Tóth László főigazgató vezetői megbízása saját kérésére megszűnt, azt azonban nem közölte, hogy miért mondott le a kórházigazgató, és ki lesz az utóda. Egy nappal korábban hozták nyilvánosságra, hogy lezárult az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjének utasítására a kórházban indított tényfeltáró vizsgálat.

A kórház mindhárom igazgatóját leváltották

Frissítés: Az Országos Kórházi Főigazgató, Jenei Zoltán bejelentette a hétfői rendkívüli értekezleten, hogy Tersztyánszky Rita főigazgató-helyettes, Szilágyi Emese orvos-igazgató és Kaszai Erzsébet ápolási igazgató megbízását is visszavonták, a Népszava értesülései szerint azért, mert nem szóltak időben az intézményben kialakuló vezetői válságról az országos kórházi főigazgatónak.

Később az OKFŐ az MTI-hez eljuttatott közleményben jelentette be hivatalosan, hogy új orvosigazgatót és ápolási igazgatót neveztek ki a Péterfybe.

A Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) 2023. június 26-tól Dr. Kökény Zoltánt bízta meg a Péterfy orvosigazgatói feladatainak ellátásával. Váltás történt az ápolási igazgató személyében is: Simon István Krisztiánné az új orvosigazgatóhoz hasonlóan szintén a DPC-ből érkezik a Péterfy Kórházba. A struktúraváltás részeként a főigazgató-helyettesi pozíció megszűnt, az új főigazgató személyét az Országos Kórházi Főigazgatóság a közeljövőben pályázat útján választja ki.

Három hónap alatt vált tarthatatlanná a légkör

Mint arról a Szabad Európa június elején a Népszava cikke alapján beszámolt, a Belügyminisztérium korábbi helyettes államtitkára márciusban vette át a fővárosi kórház vezetését a nyugdíjba vonuló Sásdi Antaltól. A lap információi szerint megdöbbenést keltett az új vezető stílusa, több megnyilvánulása. Tóth márciusban egy vezetői értekezleten fehérgalléros bűnözőkként beszélt az orvosokról. A lap forrásai szerint a főigazgató „agresszív fellépésével rendre megfélemlítette vezetőtársait, majd egy-egy ilyen konkrét ügy után volt, hogy másnap bocsánatot kért, de aztán kezdődött elölről minden”.

Arról is beszámoltak a lapnak, hogy több, szerződéses munkaviszonyban álló orvos felmondott, mert nem kapott bért, emiatt viszont kevesebb műtétet tudott elvégezni a kórház.

Három hónap alatt odáig fajult a helyzet, hogy az orvosi kar jelentős része megvonta a bizalmat az új főigazgatótól. Ekkor, mint arról az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján megjelent közleményből kiderült:

„Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjének utasítására a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) tényfeltáró vizsgálatot indított az irányítása alá tartozó Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézetben. A vizsgálat célja a kialakult munkahelyi légkör okainak feltárása. Ennek keretében a DPC szakemberei meghallgatásokat folytatnak és áttekintik a belső, szervezeti működéshez kapcsolódó dokumentumokat."

A Népszava úgy tudja, hogy Tóth László főigazgatót meghallgatta a Dél-pesti Centrum kórház menedzsmentje és az országos kórházi főigazgató is, a vizsgálat során pedig szombaton és vasárnap több mint 30 főorvost hallgattak meg az intézményben kialakult és már a betegellátást veszélyeztető körülményekről.

A vizsgálat után az OKFÖ közleménye szerint a Dél-pesti Centrum kórház változtatási javaslatokat fogalmazott meg a Péterfy működésével kapcsolatban. A lap információi szerint a főigazgató lemondása előtt sorra álltak le a műtők az intézményben, ahol a múlt héten már csak a szemészeti, orr-fül-gégészeti műtéti beavatkozásokra és a császármetszéseket végezhették el.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG