Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott az észt miniszterelnök egy korrupciós botrány miatt


Juri Ratas
Juri Ratas

Egy 39 millió eurós korrupciós botrány miatt lemondott Észtország miniszterelnöke, ezzel összeomolhat a kormánykoalíció és új kormányt kell alakítani.

Lemondott Juri Ratas, Észtország miniszterelnöke, miután korrupciós botrányba keveredett a pártja, a baloldali Közép Párt. Ratas január 13-án jelentette be a lemondását, de ragaszkodott hozzá, hogy ő személyesen nem követett el semmit.

„Annak ellenére, hogy vállalom a politikai felelősséget, teljes szívemből mondom, mint miniszterelnök, hogy nem hoztam semmi ártó szándékú vagy tudatosan rossz döntést” írta a Facebookon.

A lépéssel összeomolhat az országban a hárompárti kormánykoalíció, ezért megindultak a tárgyalások egy új koalíció létrehozásáról.

Új kormány alakul

Kersti Kaljuaid észt elnök a jobbközép Reform Párt vezetőjét, Kaja Kallast kérte fel, hogy alakítson új kormányt. Kallasnak támogatókra lesz szüksége a parlamentben a jelöléshez. A lemondó miniszterelnök, Ratas 2016 novembere óta tölti be az 1,3 milliós balti ország miniszterelnöki posztját, egy olyan koalícióban, amelynek a szélsőjobboldali EKRE párt és a konzervatív Haza Párt is a tagja.

Január 12-én a rendőrség bejelentette, hogy a KredEx állami hitelintézet irodáiban nyomoznak, mivel felmerült a gyanú, hogy korrupt módon adtak meg egy 39 millió eurós kölcsönt egy, a fővárosban, Tallinnban épülő ingatlankomplexum számára.

Az ügyészség azt mondta, hogy a Közép Pártot és öt ember gyanúsítanak az ügyben, köztük a pártelnököt, Mihhail Korbot, aki bejelentette a lemondását.

Készült a Reuters és az AP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG