Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott az olasz miniszterelnök, előrehozott választások jöhetnek


A távozó Mario Draghi az olasz parlament alsóházának ülésén 2022. július 21-én
A távozó Mario Draghi az olasz parlament alsóházának ülésén 2022. július 21-én

Mario Draghi azt követően nyújtotta be újból a lemondását csütörtökön, hogy kudarcba fulladt a kormánykoalíció újjáélesztésére tett kísérlete, így valószínűleg előreválasztások jönnek ősszel.

Sergio Mattarella olasz államfő "tudomásul vette" Draghi lemondását, és arra kérte őt, hogy a továbbiakban ügyvivő kormányfőként folytassa munkáját.

A miniszterelnök szerdán megnyerte a bizalmi szavazást a szenátusban, és még kísérletet tett arra, hogy a pártok új bizalmi szövetséget kössenek, ezért kormányprogramot vázolt fel a következő hónapokra. Végül azonban elveszítette a parlamenti többség támogatását, miután a koalíció három tagja, a Hajrá, Olaszország (FI), a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is megtagadta a részvételt a voksoláson.

Silvio Berlusconi volt kormányfő pártja, a Hajrá, Olaszország és Matteo Salvini korábbi belügyminiszter Ligája leszögezték, hogy csak akkor támogatják továbbra is a kabinetet, ha abból kizárják az Öt Csillag Mozgalmat.

A tizenhét hónapja kormányzó Draghi múlt héten mondott le először, azt követően, hogy az M5S kivonult a kormány energiacsomagjáról tartott szenátusi szavazásról. Mattarella akkor elutasította lemondását.

Bizonytalanság

A helyi lapok csütörtökön szinte egyöntetűen felháborodásuknak adtak hangot a történtek kapcsán, mondván, hogy Olaszországnak rendkívüli nehézségekkel kell szembenéznie az egekbe szökő infláció és energiaárak, az ukrajnai háború és a koronavírus-járványt követően gazdasági helyreállítás közepette, így mindennél fontosabb lenne a bizonytalanság elkerülése. „Szégyen” – olvasható a La Stampa címlapján, „Elárulták Olaszországot” – írta vezércikkében a La Repubblica.

Nem teljesen világos, hogy hogyan tovább, de a legvalószínűbb a parlament feloszlatása és az előrehozott választások kiírása szeptemberre vagy októberre. A jelenlegi ötéves ciklus normális körülmények között 2023-ban ért volna véget.

Elemzők szerint a választást a jobboldali, bevándorlásellenes Olasz Testvérek (FdI) nyerheti, amely az ugyancsak jobboldali Hajrá, Olaszországgal és Ligával alakíthat koalíciós kormányt.

Olaszországban sokak szemében az Európai Központi Bank (EKB) korábbi elnöke, a rendkívül tapasztalt, 74 éves Mario Draghi jelentette a stabilitást a jelenlegi nehézségek közepette.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG