Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott az ügyvezető miniszterelnök is Szlovákiában, magyar utódja lesz


A most lemondott Eduard Heger az Európa Tanács találkozóján Brüsszelben, 2022. június 24.
A most lemondott Eduard Heger az Európa Tanács találkozóján Brüsszelben, 2022. június 24.

Lemondott a szlovák ügyvezető kormány éléről Eduard Heger miniszterelnök - jelentette be Zuzana Čaputová államfő. Az előre hozott választásokig szakértői kormány irányítja az országot, ezt Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke fogja vezetni, a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint.

A köztársasági elnök azt is közölte, hogy már korábban felkészültek egy ilyen helyzetre, az egyes minisztériumok új vezetőit a következő napokban nevezi meg, miután egyeztetett a politikai pártok vezetőivel.

Az államfő a szakértői kormányt a május 15-ével kezdődő héten nevezi majd ki. Szlovákiában szeptemberben tartják az előre hozott parlamenti választásokat, ezután néhány héttel állhat majd fel az új kormány. Így a szakértői kormánynak körülbelül fél év áll majd a rendelkezésére.

A most lemondott kormányfő, a Demokraták által jelölt Eduard Heger a döntését azzal indokolta, hogy az államfő nem fogadta el javaslatait, jóllehet azok szerinte biztosabb megoldást jelentettek volna a kormányválságra, mint egy szakértői kormány kinevezése.

XS
SM
MD
LG