Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megosztott a szlovák politika az Ukrajnának átadott MiG–29-es vadászgépek ügyében


Archív felvétel 2016-ból az ukrán légierő MiG–29-es vádászgépeiről
Archív felvétel 2016-ból az ukrán légierő MiG–29-es vádászgépeiről

Szlovákia átadja MiG–29-es vadászgépeit, valamint légvédelmi rakétáinak egy részét Kijevnek. Az első négy vadászgép már Ukrajnában van. Oroszország fenyegetéssel reagált. Pozsony a segítségért közel egymilliárd eurós kompenzációt kap.

A szlovák kormány bő egy hete döntött arról, hogy 13 darab MiG–29-est küld Ukrajnába. Ebből nagyjából négy azonnal bevethető, a többi javításra szorul vagy csak alkatrésznek használható. Csütörtökön aztán, röviddel tizenkét óra után négy gép fel is szállt a szilácsi (Sliač) katonai reptérről, majd kelet felé vette az irányt. A gépeket még Szlovákia területén ukrán pilóták és technikusok vették át. A többi MiG-et a következő hetekben valószínűleg közúton vagy vasúton szállítják Ukrajnába.

A szlovák MiG-eket, mivel szervizelésüket orosz technikusok végezték, már tavaly szeptemberben leszerelték, értékük nehezen meghatározható. Magyarország például már jó ideje próbálja eladni az ugyanilyen típusú, már hosszabb ideje nyugdíjazott szovjet repülőgépeit. Darabonként tízmillió euróért hirdették meg, de nem akad rájuk vevő.

Közel egymilliárd eurós kompenzáció

Szlovákia a még szovjet, illetve orosz gyártmányú 13 darab MiG–29-eséért cserébe 12 darab vadonatúj amerikai AH–1Z Viper típusú támadóhelikoptert és több mint ötszáz darab fejlett AGM–114 Hellfire II. rakétát kap az Egyesült Államoktól. A helikopterek teljes felszereléssel érkeznek, az amerikaiak a személyzet, így a pilóták és a technikusok kiképzését is biztosítják. Az egész csomag értéke nagyjából egymilliárd euró körül mozog, de az Ukrajnának átadott eszközökért cserébe ebből 660 millió eurót finanszíroz az amerikai kormány egyik pénzalapja (Foreign Military Financing, FMF), Szlovákiának a következő három-négy évben csak 340 millió eurót kell kifizetnie a helikopterekért. A MiG-ekkel együtt két Kub közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakétaüteget is Ukrajnába küldenek. A vadászgépekért és a légvédelmi eszközökért az Európai Bizottság alá tartozó Európai Békekeretből további 250 millió euró pénzbeli kompenzációt is kap az ország. Az üzlet előnyösségét illusztrálja, hogy Bahrein öt évvel ezelőtt 911 millió dollárér vásárolt 12 darab Vipert.

A történelem jó oldala

Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő azonnal közölte a MiG-ek átadásáról szóló döntést Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is. „Kormányunk szövetségeseinkkel együtt a történelem jó oldalán áll, segítünk Ukrajnának, hogy megvédje polgárait, illetve a területét. Ez így helyes” – jelentette ki a szlovák kormányfő a sajtó képviselőinek. Zelenszkij megköszönte a segítséget, egyben kijevi látogatásra hívta a szlovák miniszterelnököt, Heger pedig elfogadta. A pozsonyi döntést követően több ukrán parlamenti képviselő is köszönetet mondott Szlovákiának, illetve arra szólították fel a nyugati országokat, kövessék Pozsony példáját, küldjenek ők is vadászgépeket Kijevnek.

Ehhez kapcsolódóan: Tucatnyi vadászgépet tervez átadni Lengyelország Ukrajnának

Légvédelmi feladatokra még jók

„Világosan le szeretném szögezni, ezek a MiG-ek Ukrajna polgárainak védelmét fogják szolgálni, az életüket menthetik meg. Semmilyen körülmények között nem fognak támadásban részt venni” – jelentette ki Heger, egyben visszautasította, hogy a gépek átadásával Szlovákia belépne a háborúba. A szlovák vezérkari főnök, Daniel Zmeko tábornok elmondta: a szlovák MiG-ek szolgálati idejük végén jártak, amikor még repültek, rengeteg meghibásodást produkáltak. Zmeko a gépek katonai felhasználásáról is beszélt. Kiemelte: a szlovák MiG-ek az ukrán légvédelem részét fogják képezni, elsősorban robotrepülőgépek, cirkálórakéták megsemmisítésére fogják azokat őket, az ország kritikus polgári infrastruktúrájának védelmét segítik majd. Ukrajna jelenlegi repülőgépeit is erre használja. Hozzátette: a gépeket egykor ugyan támadó feladatokra is tervezték, de a szlovák MiG-ek esetében ezek a képességek már jelentősen korlátozottak. „Ezeket a repülőgépeket utoljára 1996-ban modernizálták – tette hozzá azzal, hogy közvetlenül a fronton nem lehetne hasznukat venni. – Nem hiszem, hogy ezekből csatarepülőgépeket csinálnának, ez egyszerűen elképzelhetetlen” – mondta a tábornok, de hozzátette, nem tudja pontosan, miként alakítanák át az ukránok a MiG-eket. Az átadott Kub légvédelmi rakéták kapcsán pedig arról beszélt: Szlovákiának még így is elegendő ilyen eszköze marad.

Szlovákiának rossz vas, Ukrajnának érték

Jaroslav Naď ügyvezető védelmi miniszter elmondta: mivel a gépeket tavaly leszerelték, ezért Szlovákia számára feleslegesek. A szervizelésüket orosz technikusok végezték, akiket a háború kitörése után hazaküldtek, és alkatrészeket sem tudtak már Oroszországból beszerezni. Ráadásul évekkel ezelőtt leállították a MiG–29-es típusra az új pilóták képzését. A gépek tavaly szeptemberi nyugdíjazása óta a szlovák légteret a cseh, a lengyel és a magyar légierő védi, hamarosan pedig amerikai F–16-os vadászgépeket kapnak. Naď azt is elmondta, Ukrajnának még a szovjet időkből van egy üzeme, ahol el tudják végezni a gépek javítását, illetve az ukrán pilóták már korábban is MiG-eken repültek, így nem szükséges az átképzésük.

Először a lengyelek léptek

Még március 16-án Andrzej Duda lengyel államfő bejelentette: Lengyelország a következő napokban négy MiG-et küld Ukrajnának, és a szervizelés és javítás után további vadászgépeket biztosítanak majd. Varsó több mint tíz MiG–29-es vadászgéppel rendelkezik, amelyeket korábban a keletnémet (NDK) arzenálból vettek át. Duda elmondása szerint a lengyel vadászgépek működőképesek. Péntekig azonban nem érkezett arról hír, hogy ezek a MiG-ek átkerültek-e már Ukrajnába.

Orosz fenyegetés

Pozsony és Varsó döntésére Moszkva azonnal fenyegetéssel reagált. „Természetesen a különleges katonai művelet során ezen felszerelés megsemmisítésre kerül” – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Szerinte a MiG–29-esek átadása nincs befolyással a konfliktus kimenetére, inkább csak Ukrajnának okoznak további szenvedést. Hozzátette, a vadászgépek újabb bizonyíték arra, hogy a NATO országai egyre inkább beavatkoznak Oroszország és Ukrajna konfliktusába.

Amikor útnak indult az első négy szlovák MiG, Alekszandr Gruskov orosz külügyminiszter-helyettes destruktív lépésnek nevezte a gépek átadását, ami szerinte ellentmond az uniós vezetők ismételt nyilatkozatainak arról, hogy békés eszközökkel kell kiutat keresni. „Minket ez egyáltalán nem ért váratlanul. Egyszerűen a lelőtt gépekről vezetett statisztikánkban újabb számok fognak megjelenni” – fűzte hozzá. Gruskov szerint „Szlovákia az Európai Unió tagjaként durván megsértett különböző nemzetközi kötelezettségeket, ideértve az EU irányelveit, a nemzetközi fegyverkereskedelemről szóló egyezményt és a fegyverek továbbadását szabályozó alapelveket, illetve a fegyverek konfliktusövezetekbe szállításának tilalmáról szóló EBESZ-dokumentumot”. Hozzátette, az elképzelhető jogsértések közé tartozik a szerződésszegés is, tekintettel azokra a rendelkezésekre, amelyek tiltják a gyártó engedélye nélkül a fegyverek továbbadását harmadik félnek. Gruskov ezzel arra utalt, hogy a kérdéses MiG–29-eseket eredetileg a Szovjetunióban, illetve Oroszországban gyártották.

Ügyvezető kormányzás

A vadászgépek Ukrajnának való átadásával kapcsolatban Szlovákián belül is felmerültek jogi kérdések. A parlament ugyanis tavaly decemberben megvonta a bizalmat a Heger-kormánytól, amely ezért ügyvezetői státuszban folytatja az ország irányítását, így nem volt világos, van-e a kabinetnek a MiG-ek átadására jogköre, az alkotmány szerint alapvető külpolitikai kérdésekben ugyanis ilyen kabinet nem dönthetne. Először felmerült, hogy a parlament plénumának kellene erről határoznia, de végül erre nem került sor. Csak a törvényhozás védelmi bizottsága, majd a kormány döntött a kérdésben. Zuzana Čaputová köztársasági elnök ugyan egyetért a lépéssel, bár szerinte jobb lett volna, ha a parlament plénuma dönt az ügyben.

Ehhez kapcsolódóan: Szlovákia az ukrajnai háborúval érezte meg igazán a NATO-tagság előnyeit

Ma ellenzék, holnap kormányoldal

A szlovák MiG-ek Ukrajnának való átadását azonban élesen ellenezte a Robert Fico vezette ellenzéki Smer, amely a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az ország legnépszerűbb pártja. Egyenesen az Oroszországgal szembeni nyílt, ellenséges lépésnek nevezik a kormány döntését. Az előző két ciklusban is kormányt alakító párt arra utalt, szerintük ezzel az ország belesodródik a konfliktusba, és Moszkva részéről Szlovákiával szembeni válaszlépésre kell számítani. Fico az egyik televíziós vitában kijelentette: ha újra kormányon lesznek, „egyetlen töltényt sem adnak Ukrajnának”, a párt vezetője szerint a fegyverszállítás ugyanis csak elodázza az elkerülhetetlent. Ők csak humanitárius segítséget nyújtanának Kijevnek. Álláspontjukat békepártinak nevezik, megfogalmazott üzeneteik azonban gyakran szó szerint egyeznek Moszkva retorikájával. A háborúval kapcsolatban például az Egyesült Államok és a Nyugat felelősségéről beszélnek.

A Smerrel gyakorlatilag azonos támogatottsággal rendelkezik vagy csupán néhány százalékkal mögötte halad a belőle néhány éve kivált ellenzéki Hlas párt, amelyet Peter Pellegrini vezet. A formáció és elnöke jóval mértékletesebb az Ukrajnára vonatkozó megnyilatkozások terén. Pellegrini elismerően beszélt Zelenszkijről is, míg Ficótól ilyet nem lehetett hallani. A Hlas a Smerrel ellentétben alapvetően támogatja, hogy Szlovákia katonailag is segítse Kijevet. A háborúval kapcsolatos egyes kérdések kapcsán inkább azok belpolitikai vetületeit igyekeznek hangsúlyozni, így próbálják bírálni a jelenlegi szlovák kormányt. A MiG-ek esetében például kifogásolták, hogy szerintük az ügyvezető kabinet átlépte a jogköreit.

Érdekes módon a kormányoldalon is találni olyan szereplőket, akik hangosan ellenzik az Ukrajna katonai eszközökkel való segítését. Igor Matovič korábbi kormányfő egyik közvetlen szövetségese, a magyar nemzetiségű Gyimesi György (mindketten az elvben kormányoldali OĽaNO párt parlamenti képviselői) indulatosan érvelt a MiG-ek Kijevnek való átadása ellen. Kétségbe vonta, hogy a saját kormányának volt-e arra kompetenciája, hogy a gépek Ukrajnába küldéséről döntsön.

Szlovákiában idén szeptember 30-án előrehozott parlamenti választást tartanak. A jelenlegi kormánypártok egy része szétesett vagy népszerűsége jelentősen csökkent. A közvélemény-kutatások eredménye szerint kérdéses, hogy alakulhat-e olyan kormány, amelynek nem lesz része a Smer. Ha pedig Robert Fico újra kormányozni fog, Szlovákia minden bizonnyal jelentősen csökkenti vagy akár teljesen megszünteti Ukrajna katonai eszközökkel való támogatását.

Kompetenciakérdések

„Alkotmányos szempontból tiszta döntést hoztunk” – jelentette ki Eduard Heger ügyvezető kormányfő (Demokraták, korábban OĽaNO) a kabinet pénteki ülése után tartott sajtótájékoztatón. A kormány ügyvezetői státusza miatt ugyanis nem volt világos, van-e a kabinetnek a vadászgépek átadására jogköre. A parlament védelmi bizottsága már kedden este úgy határozott, hogy a kormány dönthet a gépek ügyében. A miniszterek végül pénteken egyhangúlag megszavazták a gépek átadását. Erre a kormányfő szerint az alkotmány 119. cikkelyének f) bekezdése értelmében volt lehetőségük, amely az ügyvezető kormánynak is megengedi, hogy nemzetközi szerződéseket kössön. Heger szerint a döntésről tájékoztatták Zuzana Čaputová köztársasági elnököt is, aki egyetért. Az államfő jelezte: bár szerinte jobb lett volna, ha a parlament is dönt a kérdésben, a kormány is megfelelő kompetenciákkal rendelkezik a lépés megtételére. Korábban szóba került, hogy a parlament plénuma is szavazna az ügyről, de végül erre nem került sor, a mostani kormánydöntésről azonban a törvényhozás házelnökét, Boris Kollárt is értesítették.

Az ellenzék egy része tiltakozik

A korábban koalíciós, most ellenzéki SaS üdvözölte, hogy a kormány a MiG-ek Ukrajnának való átadásáról döntött. Juraj Krúpa, a parlament védelmi bizottságának SaS-es elnöke szerint a gépek jó szolgálatot tehetnek Kijevnek. Ha Szlovákiában maradtak volna, az országnak sok pénzébe került volna a szétszerelésük. A Progresszív Szlovákia szerint a vadászgépek átadása Szlovákia biztonsági érdekét szolgálja. „Az orosz erőket ugyanis szeretnénk a határainktól minél távolabb tartani” – tették hozzá.

A Peter Pellegrini vezette Hlas szerint azonban a kormánynak nem lett volna kompetenciája ilyen döntést hozni, ezért nem értenek egyet vele. „A MiG–29-es vadászgépeknek egy háborús országba való küldése az ország külpolitikájának alapvető kérdése. Egy ilyen döntésre az ügyvezető kormánynak nincs semmiféle jogköre, lépéséért teljes mértékben viseli a felelősséget” – írják közleményükben, és hozzáteszik: arról, hogy a kormánynak van-e erre kompetenciája, az alkotmánybíróság dönthet. A Robert Fico vezette Smer egyenesen Oroszországgal szembeni nyílt, ellenséges lépésnek nevezi a kormány határozatát. A párt parlamenti sajtótájékoztatóján arra utalt: szerintük ezzel az ország belesodródik a konfliktusba, és Moszkva részéről Szlovákiával szembeni válaszlépésre kell számítani. Egyben nehezményezik, hogy a döntési folyamatban megkerülték a parlament plénumát, illetve a határozat legitimitását is megkérdőjelezték, köztisztviselői jogkörrel való visszaélés ügyében büntetőfeljelentést terveznek tenni.

A kormánypárti OĽaNO parlamenti képviselője, Gyimesi György is élesen bírálta a kabinetet, illetve a védelmi minisztert, amiért a MiG-ek átadásáról döntöttek. Szerinte erre a kormánynak nem lett volna kompetenciája, illetve idézte azokat a közvélemény-kutatásokat, amelyek szerint a lakosság többsége elutasítja a vadászgépek Ukrajnába küldését.

A Szövetség ebben a kérdésben sem egységes. A pártelnök, Forró Krisztián igyekszik hangsúlyozni: a közvélemény-kutatások szerint a lakosság nem támogatja a vadászgépek átadását. „Szlovákia történelmileg legnépszerűtlenebb és a parlament által bizalmát vesztett kormánya mégis egyhangúlag határozott ilyen érzékeny kérdésben” – teszi hozzá a döntés legitimitását megkérdőjelezve Facebook-bejegyzésében. Ugyanakkor Rigó Konrád, a párt Híd platformjának vezetője szerint helyes döntésről van szó. „Lengyel barátainkkal együtt mi is jól döntöttünk. A Kijevbe küldött vadászgépek nem orosz gyerekeket fognak megölni, hanem ukrajnai kisgyerekeket fognak megvédeni” – írta közösségi oldalán.

A T–72-es tankok

A szlovák védelmi miniszter a MiG-ekről tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy elvben a szlovák hadsereg szintén szovjet gyártmányú T–72-es tankjainak Ukrajnába küldése is szóba jöhet. Ebben az esetben azonban Szlovákia minden átadott tankért cserébe ugyanannyi nyugati harckocsit kér. Naď szerint harminc tank lecserélésére kerülhet így sor.

  • 16x9 Image

    Czímer Gábor

    Czímer Gábor a Szabad Európa pozsonyi tudósítója, főállásban az egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó belpolitikai rovatának a munkatársa. Korábban egyebek mellett a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál is dolgozott.

XS
SM
MD
LG