Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott Balog Zoltán a zsinati lelkészi elnöki posztról, de püspök marad


Balog Zoltán Budapesten 2015. március 2-án
Balog Zoltán Budapesten 2015. március 2-án

A Magyarországi Református Egyház törvényei szerint a lemondás a következő zsinat döntésével válik hatályossá. A pénteki zsinatértekezleten nem szavaztak Balog Zoltán sorsáról, továbbra is püspök marad.

A soron következő zsinati ülésig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, a zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el az elnöki teendőket – tájékoztat a reformatus.hu.

A portálon videóban és írásban közzétették Balog Zoltán zsinati értekezleten elmondott beszédét. A püspök imájában ahhoz kért erőt, hogy le tudjon mondani arról a megbízatásról, amelyet a Magyarországi Református Egyház népének megbízatásából a választott tisztségviselők ráruháztak.

„Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ez ne menekülésből történjen” –fogalmazott Balog Zoltán, akinek a felelőssége, mint arról korábban beszámoltunk, a kegyelmi botrányban merült fel. A Direkt36 és a Telex több, egymástól független forrásra hivatkozva írt arról, hogy Balog Zoltán Novák Katalin tanácsadójaként és régi mentoraként fontos szerepet játszott a kegyelmi ügyben. Információk szerint ő biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének.

Balog Zoltán két nappal korábban még arról beszélt, hogy nem fog lemondani, mert nem ő hozta meg a kegyelmi döntést, ezért a felelősség sem őt terheli, hanem Novák Katalint, a nemrég lemondott köztársasági elnököt. „Tévedtem és hibáztam” – ismerte el, és elnézést kért, majd utalt arra a kedd esti „véleménynyilvánító titkos szavazásra”, amelyen megerősítették őt a református egyház élén.

A pénteki zsinati gyűlésen, amelyen végül lemondott a zsinati lelkészi elnöki posztról, egyebek között azt mondta: „Azért nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek.”

Balog Zoltán arról beszélt, hogy részévé vált egy boszorkányüldözésnek, amelynek áldozatai vannak, Novák Katalin. „De ne legyenek illúzióitok! A boszorkányüldözés, a hisztéria akkor sem fog leállni, ha én nem leszek. De hogy én ne legyek, arról ti döntötök” – mondta.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG