Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott egy német miniszter, mert nyaralni ment a súlyos áradások alatt


Anne Spiegel sajtótájékoztatót tart 2021. április 30-án
Anne Spiegel sajtótájékoztatót tart 2021. április 30-án

Lemondott posztjáról a német család- és nőügyi miniszter, miután kiderült, hogy a tavalyi, csaknem kétszáz halálos áldozatot követelő áradások idején hosszú külföldi vakációra ment, miközben a leginkább érintett tartományban magas kormányzati tisztséget töltött be.

Anne Spiegel a tavaly júliusi árvíz idején 134 halottat számláló Rajna-vidék–Pfalz tartomány helyettes kormányzója és környezetvédelmi minisztere volt ebben az időben. Hétfőn bejelentett lemondása kapcsán politikai nyomást emlegetett, miután vasárnap esti bocsánatkérése ellenére sem csitultak el a távozását követelő hangok.

„Hiba volt ilyen hosszú időre vakációra mennünk, amiért bocsánatot kérek” – közölte, hozzátéve, hogy gyermekei nem viselték jól a koronavírus-járványt, illetve stroke-ja után a férjének is pihenésre volt szüksége.

A tartományi kormányzat vasárnap megerősítette a Bild am Sonntag című lap információit, amelyek szerint Spiegel négyhetes családi nyaralásra ment Franciaországba tíz nappal az áradások kezdete után. Kiemelték ugyanakkor, hogy a vakáció alatt végig elérhető volt.

Friedrich Merz, az ellenzéki jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője ezután azonnal a zöldpárti politikus felmentésére szólította fel OIaf Scholz kancellárt.

Lemondást bejelentő nyilatkozatában a miniszter hangsúlyozta: döntésével meg akarja óvni hivatalát, amely szerinte már így is komoly politikai kihívásokkal néz szembe. Ő a tavaly hivatalba lépett kormány első tagja, aki feladta a pozícióját.

Előző héten az áradások sújtotta másik tartomány, Észak-Rajna–Vesztfália környezetvédelmi minisztere mondott le, miután napvilágot látott, hogy mindössze rövid időre szakította meg mallorcai nyaralását a katasztrófa hírére. Ursula Heinen-Esser a CDU tagja.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG