Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondták az orosz operaénekesnő koncertjét, miután elítélte az ukrajnai háborút


Anna Nyetrebko
Anna Nyetrebko

Lemondták Anna Nyetrebko orosz szoprán énekesnő koncertjét a szibériai Novoszibirszkben, miután elítélte az Ukrajna elleni támadást. A színház a koncert lemondásának bejelentésekor azzal vádolta őt, hogy kijelentésével az európai színpadokat választotta „hazája sorsa” helyett.

A novoszibirszki Opera- és Balettszínház március 31-én közleményben tudatta, hogy Nyetrebko június 2-ra tervezett koncertjét egy nappal korábban tett Facebook-nyilatkozata miatt törölték. Az énekesnő azt írta: „Kifejezetten elítélem az Ukrajna elleni háborút, gondolataim a háború áldozataival és családjaikkal vannak.” Hozzátette, hogy „nem vagyok tagja egyetlen politikai pártnak sem, és nem állok szövetségben egyetlen orosz vezetővel sem”.

Kísértetvárossá vált Irpiny
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:57 0:00

A színház a koncert lemondásának bejelentésekor azzal vádolta Nyetrebkót, hogy kijelentésével az európai színpadokat választotta „hazája sorsa” helyett.

Korábban Putyin kitüntette

Nyetrebko a múlt hónapban jelentette be, hogy visszavonul a koncertezéstől, miután a németországi Münchenben a Bajor Állami Operaházzal és a New York-i Metropolitan Operával való fellépését lemondták, mert nem volt hajlandó nyilvánosan elhatárolódni az ukrajnai inváziótól. Facebook-nyilatkozatában azt írta, hogy csak néhány alkalommal találkozott Putyinnal, és ezek a találkozók leginkább kitüntetések átvételi és a szocsi olimpia megnyitó ünnepségén voltak.

„Egyébként soha semmilyen anyagi támogatást nem kaptam az orosz kormánytól, Ausztriában élek és adózom” – írta Nyetrebko, hozzátéve, hogy május végén döntött úgy, hogy folytatja a fellépéseket. 2014 decemberében ugyanakkor egy botrány középpontjába került azzal a döntésével kapcsolatban, hogy jelentős összeget adományozott az Oroszország által támogatott szakadároknak az ukrajnai Donyeck régióban.

Nincs egyedül

Nyetrebko mellett más művészek is elvesztették az állásukat a háború elítélése miatt. Olga Szmirnova, a híres moszkvai Bolsoj Színház vezető táncosa az Ukrajna elleni háború elleni tiltakozásul Hollandiába távozott Oroszországból. Csulpan Hamatova, a nemzetközi filmekben játszott szerepeiről ismert orosz színésznő azt mondta, hogy most Lettországban él száműzetésben.

Nyugati országokban eközben a Kreml-hű orosz művészeknek lettek problémáik. A korábban Putyint méltató Valerij Gergijevet például március 1-jén elbocsátották a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesteri posztjáról, miután nem volt hajlandó elhatárolódni Oroszország ukrajnai inváziójától.

XS
SM
MD
LG