Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondták egy putyinista balett-táncos fellépését Olaszországban


Szergej Polunyin egyik fellépése közben 2019. november 19-én
Szergej Polunyin egyik fellépése közben 2019. november 19-én

A nagy közfelháborodás hatására nem kerül műsorra a több, Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló tetoválással is rendelkező Szergej Polunyin főszereplésével tervezett előadás a milánói Arcimboldi Színházban.

A Raszputyin – Táncdráma című balettelőadást eredetileg 2019-re tervezték, azonban a koronavírus-járvány miatt többször is el kellett halasztani, legutóbb 2023. január 28-ra tűzték ki a dátumot.

A színház a lefújás indokaként az internetes közösségi médiában szerveződő ellenkampányt jelölte meg közleményében, illetve hangsúlyozta, hogy a döntést „politikai és erkölcsi felelősségvállalás” szülte.

Az utóbbi hetekben számos negatív üzenetet kapó intézmény szóvivője aláhúzta, hogy határozottan ellenzik az ukrajnai háborút, valamint rámutatott, hogy az orosz Pussy Riot és számos ukrán művész is fellépett náluk.

Az Ukrajnában született, azonban 2018-ban orosz állampolgárságot szerző Szergej Polunyin az egyik legnagyobb név a balett világában, egy ideig a londoni Királyi Balett vezető táncosa is volt. Testét három Putyin-tetoválás is díszíti, és többször kiállt az orosz elnök politikája mellett.

Idén ősszel Üzbegisztánban katonai egyenruhában lépett fel az orosz fegyveres erők elesett tagjainak emlékére, ami kiváltotta a helyi illetékesek nemtetszését, mivel ez a rész ráadásul nem is szerepelt az eredetileg leegyeztetett programban.

Az ukrajnai háború kezdete óta a nyugati országokban ellentmondásossá vált az orosz művészek meghívása. A milánói Scala operaház például nemrég felfüggesztette az együttműködést a közismerten putyinista Valerij Gergijev karmesterrel, aki nem volt hajlandó elítélni a háborút, ugyanakkor Modeszt Muszorgszkij Borisz Godunov című operájával kezdi jövő évi idényét.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG