Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyel és magyar ellenkezés a „nemi egyenlőség” ellen az EU csúcson


Egy nő gyertyát gyújt az EU-s társadalmi csúcs idejére az Amnesty International jogvédő szervezet által szervezett vigília idején 2021. május 6-án, Portóban
Egy nő gyertyát gyújt az EU-s társadalmi csúcs idejére az Amnesty International jogvédő szervezet által szervezett vigília idején 2021. május 6-án, Portóban

A lengyel és magyar lobbizás eredményeképp kihúzták a hétvégi uniós csúcs nyilatkozattervezetéből a „nemi egyenlőségre” vonatkozó részt. A passzus az EU által a tervek szerint pénteken kiadott szociális kohézió erősítéséről szóló kommünikéjében szerepelt volna.

A lengyel nacionalista Jog és Igazságosság Pártja (Pis) és euroszkeptikus szövetségese, Orbán Viktor magyar miniszterelnök „hagyományos társadalmi értékeket” népszerűsítenek országaikban, és többször összecsaptak nyugati partnereikkel a nők, melegek és migránsok jogainak kérdésében.

A „nemek egyenlőségét” korábban igen, de immár nem említő nyilatkozatot a 27 uniós vezető pénteki és szombati, portói találkozójára készítették elő.

Felvizezett szöveg

Az úgynevezett Szociális Csúcs zárónyilatkozatának szövegtervezete egy korábbi változatában még ott volt, hogy az unió „kiáll a nemek egyenlősége mellett”.

A Reuters hírügynökség birtokába került újabb verzióban ez így már nem szerepelt. A valószínűleg átdolgozott szövegrészlet szerint „Fokozzuk fellépésünket a diszkrimináció elleni harcban és aktívan dolgozunk a nemek közötti egyenlőtlenségek felszámolásán... hogy ezzel elősegítsük az egyenlőséget.

EU-s diplomaták szerint Varsó és Budapest akarta felvizezni a szöveget. Mindkét ország katolikus, konzervatív társadalmi értékek védelmében folytatott kampányokat, miközben ezzel párhuzamosan növelte a média, a bíróságok és a tudomány feletti állami ellenőrzést.

Az EU-s magyar és lengyel képviseletek nem reagáltak azonnal a kommentárt kérő megkeresésre.

Ne csak a GDP legyen a haladás fokmérője

Az uniós vezetők a csúcson hitet tesznek az „inkluzív talpra állás” mellett – azaz, hogy a közel 700 ezer európai életét követelő pandémia miatti példátlan válságból az összes társadalmi szereplőre gondolva lábaljon ki az unió.

Az, hogy elköteleztük magunkat az egység és a szolidaritás mellett azt is jelenti, hogy egyenlő lehetőségeket biztosítunk mindenkinek, és senkit sem hagyunk magára” – mondják majd a tagállami vezetők a tervezett zöld és digitális reformokat, valamint az oktatást és képzést is megemlítő nyilatkozatukban.

Prioritás lesz az állások védelmétől a munkahelyteremtés és a munkahelyek minőségének javítása felé tett elmozdulás” – áll a legutóbbi tervezetben. A szöveg emellett megemlíti: „ne csak a GDP alapján mérjék a gazdasági és társadalmi haladást”.

Az uniós vezetők péntek déltől tárgyalnak a portugáliai Portóban. A Szociális Csúcson 24 vezető vesz részt személyesen. Angela Merkel német kancellár és két másik politikus online jelentkezik be.

A találkozón megpróbálják áthidalni a megosztottságot a Covid-19 vakcinák szellemi jogvédelmének felfüggesztése és az Oroszországgal fenntartott elmérgesedett viszony kérdésében is.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG