Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyel gazdák torlaszolták el az ukrán határt, az unión kívüli import ellen tiltakoznak


Tüntető gazdák az Okopy határátkelőnél 2024. február 20-án
Tüntető gazdák az Okopy határátkelőnél 2024. február 20-án

A tüntető lengyel gazdák gumiabroncsokat égettek, és kiborították a gabonát a vasúti kocsikból kedden az ukrán élelmiszerek importja és az Európai Unió környezetvédelmi politikája elleni országos tiltakozás részeként.

A gazdálkodók Spanyolországtól Olaszországon át Belgiumig tartottak tiltakozó akciókat a közelmúltban. Attól tartanak, hogy az EU zöldmegállapodás-terve a vegyi anyagok használatának és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére a termelés és bevételük visszaesését eredményezi. Emellett lázadnak az ellen is, hogy EU-n kívüli országokkal, nevezetesen a sok mezőgazdasági terméket előállító Ukrajnával kell versenyezniük.

Lengyel gazdák hajtottak át a traktorjaikkal Gdańskon, Krakkón és más városokon folyamatosan dudálva. Azt mondták, hogy akciójuk egyre drámaibb külsőt és méreteket ölt, amíg nem teljesítik a követeléseiket. Máshol elzárták az autópályák bejáratait.

Azt akarják, hogy Donald Tusk miniszterelnök kormánya vonja ki Lengyelországot a zöldmegállapodásból, és állítsa le az agrárimportot Ukrajnából. Gdańskban az egyik traktoron egy tábla azzal vádolta a kormányt, hogy jobban törődik Ukrajnával, mint a lengyel gazdákkal. „Egy ilyen politika tönkreteszi a gazdákat” – volt olvasható egy másikon.

A tiltakozások egyre növekvő feszültségforrást jelentenek Ukrajna és nyugati szomszédai között, akik támogatják az orosz invázió leküzdésére irányuló erőfeszítéseket, ugyanakkor szembetalálják magukat a saját gazdáik nyomásával, akik szerint az ukrán gabona- és egyéb élelmiszerimport rontja a megélhetésüket, mert túlkínálatot teremt a piacon, és ezzel lenyomja az árakat.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódtak a traktoros tüntetések Spanyolországban és Lengyelországban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő éjszakai beszédében szót ejtett a tiltakozó lengyel gazdákról. Azt mondta, hogy akcióik a „szolidaritás erózióját” jelzik.

„Kupjanszknál, az orosz határ közelében, ahol az ellenséges tüzérség szünet nélkül támad, a lengyel határról érkező hírek egyenesen gúnyosnak tűnnek” – mondta.

Az elnök szerint Ukrajna gabonájának mindössze öt százalékát exportálja a lengyel határon keresztül. „Tehát a helyzet valójában nem a gabonáról szól, inkább a politikáról” – mondta.

Lengyelország új Európa-párti kormánya együttérzését fejezte ki a gazdálkodók követeléseivel, de arra is felszólította őket, hogy ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek árthatnak Kijev háborús erőfeszítéseinek.

Ukrajna szerint a blokádok hatással vannak a védelmi képességére, és segítik Oroszországot céljai elérésében.

A tiltakozásra válaszul ukrán sofőrök vonultak fel három átkelőhely közelében a lengyel határnál – jelentette a Szuszpilne ukrán híroldal. Tiltakozásuk a tervek szerint március 15-ig tart. „Ukrajna blokádja az európai értékek elárulása” – olvasható az egyik teherautón.

Csütörtökön újabb tiltakozások várhatók Közép- és Kelet-Európában. A gazdák arra panaszkodnak, hogy a 27 tagú EU környezetvédelmi és más politikái anyagi terhet rónak rájuk, és drágábbá teszik a termékeiket a nem uniós importtermékeknél.


Készült az AP és a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG