Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kaczyński tagadja, hogy ellenzéki politikusok is a Pegasus célpontjai lettek volna


Jaroslaw Kaczynski a parlamenti választások estéjén Varsóban 2019. október 13-án
Jaroslaw Kaczynski a parlamenti választások estéjén Varsóban 2019. október 13-án

Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt vezetője elismerte, hogy a hatóságok megvásárolták a Pegasus nevű izraeli kémszoftvert, azonban tagadta, hogy ellenzéki politikusokat is megfigyeltek volna vele.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy számos ország titkosszolgálata használja a kiberfegyvert bűnüldözési céllal, és szerinte „rossz lenne, ha a lengyel szolgálatok nem rendelkeznének ilyen típusú eszközzel” – jelentette a wPolityce.pl hírportál egy megjelenésre váró interjú alapján.

Júliusban robbant ki a Pegasus-botrány, amikor kiderült: a Közel-Kelettől Európán át Dél-Amerikáig számos országban visszaéltek az izraeli NSO cég szoftverével, és újságírók, aktivisták, ellenzéki politikusok, ügyvédek és diplomaták ellen is bevetették.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium novemberben tiltólistára helyezte a vállalatot, mondván, „Egyesült Államok nemzetbiztonsági vagy külpolitikai érdekeivel szembeni tevékenységet végzett”.

A Torontói Egyetemen működő Citizen Lab kutatócsoport arról számolt be, hogy Lengyelországban legalább három kormánykritikus személyt célba vettek a Pegasusszal.

Az Amnesty International jogvédő szervezet független vizsgálata megerősítette, hogy Krzysztof Brejza törvényhozó telefonját több alkalommal is feltörték a választási kampány idején 2019-ben. Bizonyos, feltehetőleg így megszerzett tartalmak az ellene indított lejáratókampányban is szerepet kaptak.

Brejza úgy véli ennek fényében, hogy a választás nem volt tisztességes, mivel a hatalom hozzáfért a kampányterveihez, ezáltal nagy előnyre tett szert.

A Citizen Lab elemzése szerint a több ellenzéki politikust is képviselő Roman Giertych ügyvédet és Ewa Wrzosek ügyészt is lehallgatták.

„Nincs Pegasus-ügy”

Lengyelországban az eset nagy botrányt okozott, egyesek az amerikai Watergate-ügyhöz hasonlítják a történteket. Sokan parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgetik, de Kaczyński azt hangoztatta, hogy erre nincs semmi szükség, ugyanis szerinte a megfigyelések nem befolyásolták a választás kimenetelét.

„Nincs itt semmi, nincsenek tények, csak ellenzéki hisztéria. Nincs Pegasus-ügy, nincs megfigyelés” – mondta.

„Semmilyen Pegasus, semmilyen szolgálat, semmilyen titokban szerzett információ nem játszott szerepet a 2019-es választási kampányban. Azért vesztettek, mert vesztettek. Nem máshol kellene kifogásokat keresniük” – tette hozzá.

A Magyarországon eddig azonosított lehallgatási célpontok újságírók, ügyvédek, nem kormányközeli médiatulajdonosok, egykori fideszes, illetve jelenlegi ellenzéki politikusok voltak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG