Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyel színekben versenyezne tovább a disszidens belarusz futónő


Kriszcina Cimanouszkaja a belarusz ellenzék zászlajával egy futóversenyen a lengyelországi Szczecinben 2021. augusztus 15-én
Kriszcina Cimanouszkaja a belarusz ellenzék zászlajával egy futóversenyen a lengyelországi Szczecinben 2021. augusztus 15-én

Lengyel színekben versenyezne tovább Kriszcina Cimanouszkaja belarusz futónő, akit kritikus megjegyzései miatt edzői közreműködésével erőszakkal akartak hazaküldeni a tokiói olimpiáról.

A 24 éves sprinter azt mondta az RBC televíziónak, hogy sportolóként honosíttatni szeretné magát, hogy a neki menedéket biztosító Lengyelország színeiben versenyezhessen a jövőben. „Általában ez nagyjából három évig tart, de különleges helyzetemre tekintettel az eljárás felgyorsítását fogjuk kérelmezni” – közölte.

Cimanouszkaja augusztus 2-án kapott menedéket Lengyelország tokiói nagykövetségén, miután a japán főváros repülőterén segítséget kért a helyi rendőrségtől, sikeresen elkerülve ezzel, hogy akarata ellenére feltegyék őt egy repülőjáratra Minszk felé. Két nappal később már Varsóban volt, ahol humanitárius vízumot kapott férjével együtt, aki Ukrajnán keresztül menekült el Belaruszból.

Az eset nyomán ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került Belarusz, ahol Aljakszandr Lukasenka elnök rezsimje egyre keményebb eszközökkel nyomja el mindazokat, akik bármiféle kritikát megfogalmaznak meg a kormánnyal szemben.

A belpolitikai ügyekben nyilvánosan korábban nem megszólaló sportolónő elmondta, hogy személyesen soha nem találkozott Lukasenkával, és kijelentette, hogy „borzalmas” dolgok történnek a hazájában.

Sajtóhírek szerint az utóbbi hetekben más belarusz atléták és edzők is elmenekültek az országból.

Erősödő feszültség

Belaruszban a tavaly augusztusi elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel irányító Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak. Az országban azóta is tart a belpolitikai káosz.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni a 66 éves Lukasenkát, és számos szankciót is elrendeltek Belarusz ellen.

Az Európai Unió nemrég tovább szigorította büntetőintézkedéseit a rezsim gyengítése céljából, miután a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó május 23-i járatát földre kényszerítették Minszkben, és őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét.

Készült az RBC tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG