Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyel vizsgálóbizottság: Oroszország állt a szmolenszki légi katasztrófa mögött


A lezuhant repülőgép roncsának darabjai az oroszországi Szmolenszknél 2010. április 13-án
A lezuhant repülőgép roncsának darabjai az oroszországi Szmolenszknél 2010. április 13-án

Oroszország állt a csaknem száz ember, köztük Lech Kaczyński volt lengyel elnök halálát okozó 2010-es szmolenszki légi katasztrófa mögött – állapította meg a tragédiát vizsgáló lengyel különleges bizottság.

A hétfőn közzétett friss jelentés szerint a szovjet gyártmányú Tu–154M repülőgépen karbantartáskor robbanószerkezetet helyezhettek el, amelyet 2010. április 10-én működésbe is léptettek, amikor a lengyel államfő, a felesége, illetve 94 további személy, köztük magas rangú kormányzati és katonai vezetők utaztak a fedélzeten.

Antoni Macierewicz, a testület vezetője hangsúlyozta, hogy a katasztrófa „az orosz fél jogtalan beavatkozásának” eredménye volt. A korábbi védelmi miniszter közölte: „ennek fő és vitathatatlan bizonyítéka a jobb oldali szárny felrobbanása, amelyet egy másik detonáció követett a törzsben”.

Az illetékes tagadta, hogy a lengyel pilóták vagy a személyzet tagjai bármilyen hibát elkövettek volna.

A helyzetértékelésben a kormány által kinevezett vizsgálóbizottság számos korábbi megállapítását megismételték. A néhai Lech Kaczyński ikertestvére, Jarosław Kaczyński a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke.

Nem tudni, hogy mi az igazság

Jelenleg az ukrajnai háború miatt a szokásosnál is feszültebb a viszony Lengyelország és Oroszország között. Varsó jelentős támogatást nyújt Kijevnek, és az ország az egyik legfőbb szószólója a szankciók szigorításának is.

A bírálók szerint a 338 oldalas jelentés nem szolgál valódi bizonyítékokkal, viszont belpolitikai célokra jól felhasználható a mostani, még a szokásosnál is oroszellenesebb hangulatban.

Korábban lengyel és orosz szakértők két jelentést is kiadtak, amelyekben egyöntetűen arra jutottak, hogy emberi hiba okozta a balesetet a rossz időjárási körülmények közepette. Sokan ugyanakkor gyanúsnak tartják, hogy Oroszország nem volt hajlandó átadni a roncsokat.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG