Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország engedélyt fog kérni a német Leopard 2-esek ukrajnai szállítására


„Engedjétek szabadon a Leopardokat” – olvasható egy transzparensen az ukrajnai tankszállításokat követelő demonstráción Berlinben 2023. január 20-án
„Engedjétek szabadon a Leopardokat” – olvasható egy transzparensen az ukrajnai tankszállításokat követelő demonstráción Berlinben 2023. január 20-án

Ezt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök jelentette be hétfőn, azt azonban nem közölte, mikor kérik majd Németország jóváhagyását az ott gyártott harckocsik átadására.

A kormányfő arról számolt be, hogy Lengyelország össze kívánja hangolni a korszerű tankok szállítását több, erre készen álló szövetséges állammal.

„Németország engedélyét fogjuk kérni, de ez másodlagos kérdés. Még ha végül nem kapjuk meg (…) akkor is át fogjuk adni a harckocsijainkat másokkal együtt Ukrajnának” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Német harckocsik szállítását fontolgatja több ország is Ukrajnának

Annalena Baerbock, a német diplomácia vezetője vasárnap kiemelte, hogy Varsó eddig még nem kért hivatalosan engedélyt a páncélosok továbbadására, de ha erre sor kerül, akkor Berlin nem fog az útjába állni a dolognak.

Morawiecki erre reagálva rámutatott, hogy a külügyminiszter szavai reménysugarat jelentenek, hogy Németország nem pusztán nem fogja tovább blokkolni a Leopard 2-esek szállítását, de talán végül maga is felajánl korszerű nehézfegyverzetet Ukrajna támogatására.

„Folyamatosan nyomást gyakorlunk a berlini kormányra annak érdekében, hogy tegye elérhetővé a Leopardjait” – fogalmazott, majd kijelentette, hogy Németországban több mint 350 ilyen harckocsi van aktív szolgálatban, mintegy kétszáz másik pedig a raktárakban.

Az ukrán vezetés nem győzi hangsúlyozni a modern páncélosok fontosságát a győzelem szempontjából.

„Tudjuk, milyen fontosak ezek a tankok, ezért is tárgyalunk most erről a partnereinkkel” – mondta a német külügyi tárca vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Eldőlhet az ukrajnai tankszállítás kérdése a szövetségesek tanácskozásán

Az Ukrajnát támogató szövetséges országok múlt pénteki ramsteini tanácskozásán több milliárd dollár értékben születtek újabb felajánlások, de a Leopard 2-esek szállításáról szóló megegyezés elmaradása beárnyékolta az ülést.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG