Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország hárommilliárd dollárért vásárol katonai repülőgépeket Dél-Koreától


A koreai gépek kompatibilesek az F–16-os vadászgépekkel, amelyekkel felszerelték a lengyel légierőt. A lengyel F–16-osok a képen egy hadgyakorlaton vesznek részt egy ukrajnai katonai légi támaszpont közelében 2018. október 12-én
A koreai gépek kompatibilesek az F–16-os vadászgépekkel, amelyekkel felszerelték a lengyel légierőt. A lengyel F–16-osok a képen egy hadgyakorlaton vesznek részt egy ukrajnai katonai légi támaszpont közelében 2018. október 12-én

Lengyelország pénteken hárommilliárd dollár értékű megállapodást kötött Dél-Koreával 48 koreai FA–50-es vadászrepülőgép vásárlásáról, miközben gyors lépéseket tesz elrettentő és védelmi képességeinek növelésére Oroszország háborúja miatt a szomszédos Ukrajnában.

A Fighting Falcon harci és kiképző-repülőgépek beszerzéséről szóló két megállapodás azokat a múlt hónapban aláírt szerződéseket követi, amelyek szerint Lengyelország 5,8 milliárd dollár értékben vásárol dél-koreai harckocsikat és tarackokat.

Andrzej Duda lengyel elnök, a fegyveres erők legfelsőbb parancsnoka és Eom Dong-hvan, a dél-koreai védelmi miniszter akvizíciós programigazgatója vett részt az aláírási ceremónián a janovi katonai repülőtéren, a Mińsk Mazowiecki légi bázis közelében, Közép-Lengyelországban.

A dokumentumokat Mariusz Błaszczak lengyel miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter írta alá, aki azt mondta: ez „egy újabb történelmi nap, amikor új távlatok nyílnak meg a lengyel fegyveres erők előtt”.

Eom szerint a szerződések magasabb szintre emelik az együttműködést.

„A közelmúltig partnerek voltunk. Most már elmondhatjuk, hogy szövetségesek vagyunk” – mondta.

Egy hétszázmillió dollár értékű megállapodás értelmében az első tizenkét gépet a jövő év második felében szállítják. A második, 2,3 milliárd dollárra becsült üzlet harminchat repülőgép szállításáról szól 2025 és 2028 között.

Elfelejthetik a régi szovjet gépeket

Duda szerint az FA–50-es vadászrepülőgépek megvásárlása „lehetővé teszi számunkra, hogy teljesen lemondjunk a szovjet gyártmányú MiG–29 és a Szu–22 használatáról”, amelyek jelenleg a lengyel fegyveres erők rendelkezésére állnak az évtizedekkel ezelőtti idők örökségeként, amikor Lengyelország a Moszkva vezette Varsói Szerződéshez tartozott.

Duda azt mondta, hogy Korea a megállapodásokat „nyitánynak tekinti a koreai vadászrepülőgépek számára az Európai Unió és a NATO piacai felé”.

A könnyű, kétüléses repülőgépeket a Korea Aerospace Industries az amerikai Lockheed Martin céggel közösen gyártja, és a lengyel védelmi minisztérium szerint kompatibilisek az Egyesült Államokban gyártott F–16-os vadászgépekkel, amelyekkel a lengyel légierő fel van szerelve.

Az ügyletek képzést, logisztikát és egyes szolgáltatási technológiák átadását foglalják magukba. Varsó szerint ez Lengyelország egyik legnagyobb és legfontosabb védelmi megállapodása az utóbbi években.

Lengyelország más európai országokhoz és az Egyesült Államokhoz hasonlóan az orosz invázió kezdete óta katonai felszereléseket küld Ukrajnába. Varsó ezeknek a berendezéseknek egy részét igyekszik lecserélni, többek között az Egyesült Államokban gyártott Abrams tankokra.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG