Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország high-tech megoldásokkal erősíti a határvédelmét


Lengyel határőrök és bevándorlók egy csoportja Usnarz Górny település közelében 2021. szeptember 1-jén
Lengyel határőrök és bevándorlók egy csoportja Usnarz Górny település közelében 2021. szeptember 1-jén

Lengyelország kamerákkal, mozgásérzékelőkkel és egyéb fejlett technológiai megoldásokkal kívánja erősíteni határvédelmét a Belarusz felől egyre erősödő migrációs nyomásra tekintettel – közölte a belügyminiszter.

Az utóbbi hónapokban Litvánia után már Lettországba és Lengyelországba is rekordszámú bevándorló érkezett Belarusz felől, nagy többségük iraki állampolgár. A minszki kormány a vádak szerint szándékosan migránsokat csábít az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a szomszédos államok határaihoz szállítja őket megtorlásképp, az instabilitás fokozása céljából, válaszul az európai uniós szankciókra és egyes tagállami intézkedésekre.

Emiatt nemrég Lengyelország szögesdrót kerítést épített a határ mentén, és a kormány közölte, hogy ezt egy két és fél méter magas fal felhúzása fogja követni.

Mariusz Kamiński belügyminiszter a Sieci jobboldali lapnak adott hétfői interjúban arról számolt be, hogy mozgásérzékelő- és kamerarendszerrel szerelik fel a határszakaszt, amely pontos és azonnali képet ad majd arról, hol gyülekeznek az emberek.

Erősödő migrációs nyomás

Elmondta, hogy már megszületett a politikai döntés a kezdeményezés finanszírozásának biztosításáról. Emellett kijelentette, hogy a határkerítés hasonló lesz a Görögország és Törökország közöttihez, de a magyar–szerb határról is merítettek ötleteket.

Görögország jelenleg is teszteli high-tech, automata megfigyelési rendszerét Törökországgal közös szárazföldi határán. Ezt augusztusban adták át az ország északkeleti részében, és a várakozások szerint az év végére teljeskörűen működésbe léphet. A rendszernek kamerák, különböző érzékelők, pilóta nélküli repülőgépek, radarok is a részét képezik.

A lengyel határőrség tájékoztatása szerint az előző hónapban 3500 illegális határátlépési kísérletet regisztráltak Belarusz felől.

Lengyelország rendelkezik az egyik legnagyobb létszámú határőrséggel Európában, és az illetékes szervek már egy ideje új technológiák beszerzését sürgetik. A hatóságok intézkedéseit számos civil szervezet bírálta, azt hangoztatván, hogy folyamatos a bevándorlók törvénytelen visszatoloncolása a szomszédos országba, illetve nem megfelelő a menedékkérők ellátása a befogadóközpontokban.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG