Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Menj vissza! – Lengyelország SMS-ekkel bombázza a migránsokat


Lengyel határőrök állnak a lengyel és belarusz határ között rekedt migránsok mellett 2021. szeptember 1-jén
Lengyel határőrök állnak a lengyel és belarusz határ között rekedt migránsok mellett 2021. szeptember 1-jén

Lengyelország több tízezer szöveges üzenetet küldött külföldi mobiltelefonokra Belarusszal közös határán, hogy lebeszélje a migránsokat a határ átlépéséről.

„A lengyel határt hermetikusan lezártuk. A belarusz hatóságok átvertek benneteket. Menj vissza Minszkbe!” – olvasható az angol nyelvű üzenetekben.

A belügyminisztérium közölte, hogy csak kedden csaknem 31 ezer SMS-t küldött a határ mentén észlelt telefonokra.

Az üzenetekben hiperhivatkozás is található egy olyan oldalra, amely angol, francia, arab, orosz és lengyel nyelven arra figyelmezteti a migránsokat, hogy az illegális határátlépés „börtönbüntetést vonhat maga után”.

„A romló időjárási körülmények életveszélyesek lehetnek. Minden kísérlet arra, hogy elrejtőzzenek és a szabadban aludjanak, tragikusan végződhet” – olvasható az oldalon, miután hat migráns meghalt az unió és Belarusz határán.

Lengyelország több ezer katonát telepített a határra az elmúlt hetekben, szögesdrót kerítést épített és rendkívüli állapotot vezetett be, eltiltotta az újságírókat és a civil szervezeteket a teljes, négyszáz kilométer hosszú határtól.

Romlik az idő, humanitárius katasztrófa jöhet

Nem kormányzati csoportok humanitárius válságra figyelmeztetnek az egyre hidegebb időjárás miatt, és orvosi segítséget kértek a határt átlépő migránsok számára.

A kormány a héten közölte, hogy augusztus eleje óta 8200 migránst tartóztattak fel a határon, miközben 1200-nak sikerült átjutnia; ők őrizetben vannak.

A lengyel határőrség szerdán arról számolt be, hogy kedden 473 átkelési kísérletet hiúsítottak meg – ez volt eddig a legtöbb egyetlen nap alatt.

Az Európai Unió azzal vádolja Belaruszt, hogy szándékosan szervezi a migránsok beáramlását, megtorlásként azokért a szankciókért, amelyeket az Európai Unió az ellenzék elleni brutális fellépés miatt rendelt el a Moszkva-barát minszki rezsim ellen.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG