Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország ideiglenesen megnyitotta egyik ukrajnai határátkelőjét


Lengyel gazdák traktoraikkal Varsóban 2024. március 20-án
Lengyel gazdák traktoraikkal Varsóban 2024. március 20-án

Eközben a lengyel és az ukrán kormány képviselői hosszan tárgyaltak a gabonaimporttal kapcsolatos vita rendezéséről, ám ezúttal sem sikerült áttörést elérni a kérdésben.

Már hetek óta zárva tartanak a két ország közötti határátkelőhelyek, a lengyel gazdák ugyanis az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességének eltörlését követelik, amit a háború 2022-es kitörése után rendelt el az Európai Unió.

Számos helyi termelő sérelmezi, hogy az olcsó ukrán gabona elárasztotta a térség országait, így komoly versenyhátrányba kerültek a piacon.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyel gazdák torlaszolták el az ukrán határt, az EU-n kívüli import ellen tiltakoznak

Ezért döntöttek korábban Varsóban a határok lezárása mellett, most viszont átmenetileg megnyitották az Uhrinyiv–Dolhobicsuv átkelőt, ahol a tájékoztatás szerint százhúsz kamion érkezhet az országba. Az intézkedés hatálya április 2-ig tart.

Jan Grabiec, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője úgy vélekedett az ukrán partnerekkel folytatott tárgyalásokról, hogy egyelőre nehéz bármilyen áttörésben vagy konkrét megállapodásban bízni. „Még tart a párbeszéd, egyik fél sem teljesen elégedett, legalábbis egyelőre” – fogalmazott.

Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter azt írta a korábban Twitterként ismert X-en, hogy „nehéz, de nyílt megbeszélést” folytattak, a lehetséges megoldásról pedig később tesznek bejelentést.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG